karphatos-insula

Insula Karpathos

O insulă lungă, îngustă şi stâncoasă între Rodos şi Creta, Karpathos niciodată nu a fost prea populată. Există urme de negoţ minoic şi micenian, precum şi ale unor aşezări din epoca clasică, dar cavalerii ioaniţi nu au construit aici nici un castel, iar turcii au pus un simplu judecător. Mai târziu, etnologii au venit să cerceteze străvechile tradiţii şi dialectul unic al locuitorilor satului nordic Olymbos.

În sudul ceva mai populat, Pigadhia este un oraş-port plin de viaţă, plăcut, modem, în capătul unei plaje lungi şi frumoase. Principala atracţie a sudului pustiu şi gol este windsurfingul de primă clasă.

La nord de Pigadhia, unde ţărmul de est se prăbuşeşte brusc în ape excepţional de limpezi, se găsesc plaje superbe, izolate, la care e mai bine să te duci cu barca. Coasta de vest are mai multe staţiuni: Arkasa, cea mai dezvoltată, mici sate pescăreşti şi golfuri şi îndepărtata Paralia Lefkou, cu plaje bune şi trasee de drumeţie pe dealuri.

capela-karpathos

Capelă pe insula Karpathos

În interiorul insulei, frumoase sate de deal, cu climat răcoros şi privelişti frumoase, sunt populate acum de insulari reveniţi de pe continent. Surprinzător, Karpathos este un loc foarte bogat: mulţi locuitori sunt emigraţi în SUA, trimit bani acasă şi în final revin pe insulă cu mica lor avere.

Nordul a fost separat dintotdeauna de sud prin munţi; acum există o şosea, dar nu şi autobuze. La Diafani ajungi cel mai bine cu feribotul sau cu barca – este un mic port cu atmosferă relaxată, plaje bune, unde poţi face plimbări frumoase.

Excursioniştii de o zi se duc la Olymbos pentru a vedea femeile (sunt foarte puţini bărbaţi în localitate) îmbrăcate în sofisticate costume tradiţionale, pe care azi numai cei vârstnici le poartă permanent. Aici încă se coace pâine în cuptoare comunale, iar casele sunt decorate cu broderii în interior, iar în exterior cu sculpturi de ipsos colorate.

POPULAŢIE

6 226 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter sau o cursă aeriană internă; cu feribotul din Creta, Rodos sau Pireu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • şedere în Olymbos, ca să te bucuri de viaţa satului după plecarea excursioniştilor.
  • drumeţie în nordul insulei, pe vechile cărări care duc spre sate tradiţionale şi spre maluri pustii.
  • Muzica – norocoşii pot asculta melodii cântate la instrumente străvechi; linia melodică îşi are originea în Bizanţ.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vulturul cu două capete, care poate fi văzut pe multe dintre balcoanele din Olymbos, este simbolul Imperiului Bizantin.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.