insula-kekova

Insula Kekova

Într-unul dintre cele mai atrăgătoare locuri de pe Coasta de Turcoaz a Turciei se află frumoasa insulă mediteraneeană Kekova. Are o suprafaţă de numai 4,5 km2, este nelocuită, dar e situată intr-un golf foarte aproape de continent.

Pe ţărmul nordic sunt ruinele străvechii Apollonia, din secolul V î.Hr. Motivul pentru care aceste ruine modeste atrag atâţia vizitatori este că sunt parţial ascunse sub apă, un uimitor oraş scufundat în apele limpezi ale golfului.

Oraşul s-a scufundat din cauza mai multor cutremure ce au avut loc de-a lungul secolelor. Azi, coloane şi arcade de piatră se ridică din apă, iar trepte de piatră coboară spre fundul mării. Poţi explora ruinele cu o barcă sau cu feribotul, deoarece înotul în aceste ape nu mai este permis. Mai departe, spre vest, pe malul golfului Tersane, unde se găsesc rămăşiţele unei biserici bizantine cu fresce, înotul e permis – e un loc nostalgic, unde poţi face un picnic plăcut.

insula-kekova-licia

Străvechiul oraş din Licia

Apollonia a făcut parte din Licia, un regat important din această regiune. Capitala liciană era Xanthos, la vest de Kekova – acolo s-a născut regele Sarpedon, care a luptat mai târziu în războaiele troiene.

Licienii făceau comerţ cu grecii antici şi, pe măsură ce comerţul se dezvolta, se dezvolta şi pirateria. Din această cauză, multe porturi din zonă, inclusiv Kekova, au fost fortificate. Când aluneci pe apele calme ale mării, o să vezi rămăşiţe de clădiri şi de ziduri sub barcă – o senzaţie destul de neliniştitoare!

Pe continent, aproape de Kekova, sunt nişte ruine şi mai frumoase, ale străvechii Simena, din secolul IV î.Hr. Azi, pe locul acelor ruine se află satul pescăresc Kale. Deasupra unei mici coline se află un castel medieval, de unde ai o frumoasă privelişte asupra acestor ruine care odinioară au fost un oraş înfloritor, până în secolul IX, când a fost distrus de un cutremur.

Ruinele fortăreţei, castelul Simena, îţi arată arcadele ascuţite ale perioadei liciene-zidurile indică faptul că în epoca bizantină au suferit reparaţii. Caută să vezi neobişnuitele morminte liciene ogivale care se ridică din golful puţin adânc. Chiar în interiorul castelului se găseşte cel mai mic amfiteatru din Licia, cu numai şapte rânduri, un spaţiu pentru orchestră şi unul în care artiştii se puteau schimba.

Lângă castel sunt ruinele templului lui Poseidon, de unde ai o privelişte frumoasă asupra întregii zone, cu marea, cu golfurile, cu insulele şi insuliţele. Mai jos, spre mare, sunt rămăşiţe de case, morminte şi băi – toate merită explorate.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Kaş sau Kalkan.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare cu barca pe deasupra ruinelor străvechii Apollonia.
  • Satul Kale, cu simpaticele lui restaurante pescăreşti.
  • Mormintele liciene din apele de sub vechea Simena – un loc plăcut în care poţi face un grătar pe plajă şl poţi înota în apele albastre ale golfului.
  • Amfiteatrul de la Simena, cel mai mic din Licia, cu numai 400 de locuri pentru public.

TREBUIE SĂ ŞTII

Deoarece turiştii luau suvenire din ruinele de la Apollonia, înotul în zonă este acum interzis. Dar există în apropiere şi alte ruine care pot fi explorate din apă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.