insula-kihnu

Insula Kihnu

Kihnu se află la 12 km de coasta Estoniei şi este cea mai mare dintre cele peste 12 insule presărate printre recifele şi apele puţin adânci din golful Riga. Are o suprafaţă de 16 km2 şi în mijlocul ei este o coamă ceva mai ridicată, care însă în punctul cel mai înalt ajunge abia la 9 m deasupra nivelului mării.

Fermele de pe insulă sunt înconjurate de păduri care previn eroziunea solului şi îi protejează pe insulari de asprimea vânturilor din nord-est. Foioase uriaşe stau ca nişte santinele pe întinderile coastelor care coboară spre ţărmul litoral, lung de 36 km, plin de dune şi nisipuri mişcătoare, unde peste tot pluteşte miros de ienupăr.

Pământul insulei e loc de cuibărit pentru sute de specii de păsări, iar în recife trăieşte ultima colonie de foci cenuşii din Marea Baltică.

cazare-in-satul-pescaresc-lemsi

Cazare în satul pescăresc Lemsi

Cele mai vechi referiri istorice datează din secolul XIV, însă descoperirile arheologice demonstrează că insula a fost locuită – cel puţin vara – de pe la 1500 î.Hr. A fost stăpânită pe rând de danezi, suedezi, estonieni, polonezi şi ruşi, un caz tipic de istorie baltică tumultuoasă.

Din vremuri imemoriale bărbaţii au fost marinari şi pescari, arătând o mare iscusinţă la construirea bărcilor şi a obiectelor din lemn, iar femeile s-au ocupat singure de agricultură şi au păstrat bogata cultură insulară – muzica, dansul şi poezia.

Locuitorii vorbesc şi acum dialectul propriu şi se îmbracă în costume tradiţionale, făcute în casă. Femeile fac haine pentru membrii familiei, ţes, împletesc şi brodează modele simbolice din legende străvechi.

Oamenii trăiesc în perfectă simbioză cu mediul acesta aspru, iar supravieţuirea lor este condiţionată strict de loialitatea culturală şi de întrajutorarea comunitară. Ei şi-au păstrat moştenirea culturală, deşi primesc cu braţele deschise pe oricine le calcă pragul.

POPULAŢIE

639 (2004).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie, dacă nu cauţi o experienţă hibernală, iarna, insula e acoperită de zăpadă şi apele din jurul ei îngheaţă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul de la Parnu, pe coasta estoniană; iarna poţi să te duci cu maşina pe apele îngheţate, pentru o experienţă rară.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Lemsi – un sat pescăresc şi port.
  • Muzeul Tradiţiilor Locale Kihnu -centru istoric şi cultural al insulei, cu o colecţie de artă în care sunt incluse şi picturile renumitului artist estonian Jaan Oad.
  • Biserica ortodoxă Kihnu – unde se află mormântul legendarului marinar Kihnu Jonn.
  • Farul Kihnu.
  • Juanipae – sărbătoarea Sfântului ion, cu ritualuri care celebrează solstiţiul de vară în cea mai scurtă noapte a anului, pe 23 iunie, cu dansuri şi cântece până la răsăritul soarelui. Excursie pe insula Manija, aflată în apropiere, unde vei vedea uriaşa stâncă Kokakivi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Bogata moştenire culturală a insulei şi eco-structura ei sunt extrem de vulnerabile. UNESCO a înscris-o pe lista monumentelor protejate, încercând astfel să minimizeze impactul negativ al turismului de masă şi să-i ajute pe insulari să-şi păstreze tradiţiile.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.