Insula Kiji

Lacul Onega, din întinderile sălbatice ale Kareliei, este al doilea ca mărime din Europa. Are o suprafaţă de circa 9 800 km2 şi este presărat cu peste 1 500 de insule şi insuliţe.

Perla Onegăi este o insulă micuţă, de 3 km2, aflată în nordul lacului şi înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO – o capodoperă de arhitectură populară emblematică, numită Kiji Pogost.

În componenţa Kiji Pogost intră trei construcţii în întregime din lemn, fără cuie sau alte legături metalice. Bijuteria arhitecturală este biserica Schimbarea la Faţă – înaltă de 32 m, cu 22 de cupole, construită în 1714 ca far călăuzitor pentru coloniştii ruşi stabiliţi pe malurile lacului.

Se spune că, atunci când a terminat construcţia, maestrul care a ridicat biserica şi-ar fi aruncat toporul în lac, strigând triumfător: „Nicăieri nu a fost şi nicăieri nu va mai fi o astfel de biserică!”

biserica-schimbarea-la-fata-kiji

Biserica Schimbarea la Faţă, cu splendidele ei cupole ornate

Biserica fusese menită să servească enoriaşii numai în lunile de vară, aşa că în 1764 s-a construit în apropiere biserica de iarnă, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Cele două biserici sunt unite printr-o clopotniţă construită în secolul XIX, în locul uneia mai vechi.

Oricum le priveşti, individual sau ca un complex, aceste trei clădiri sunt cu adevărat uimitoare. Indiferent de unghiul din care le vezi, siluetele lor sunt în perfectă armonie una cu alta; tocmai această perfecţiune este uimitoare, pentru că nu au fost construite de vreun geniu vizionar, ci de dulgheri şi de ţărani simpli, din regiune.

În total sunt 87 de construcţii din lemn pe Kiji, inclusiv ferme, mori de vânt şi capele din secolul XVIII, în mijlocul unei regiuni agricole vechi de secole. Insula este un splendid monument istoric, arhitectural şi etnografic dedicat culturii populare.

POPULAŢIE

300 de angajaţi ai muzeelor (estimare).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul de la Moscova sau Sankt-Petersburg până la Petrozavodsk, capitala Kareliei. Apoi cu un hidroavion (1% ore) sau un elicopter (25 min.). Iarna poţi să treci cu snowmobilul pe gheaţă. Sau cu vaporul de la Sankt-Petersburg ori Moscova.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Iconostasurile – o uimitoare expoziţie de 104 icoane, mai ales din secolele XVII şi XVIII, amplasate pe patru niveluri, pe un cadru aurit.
  • lamka şi Vasilievo – sate din secolul XVIII.
  • Biserica lui Lazăr – cea mai veche biserică din lemn din Rusia, din secolul XIV, care în 1960 a fost transplantată din locul ei originar pe malul sudic al lacului Onega.
  • Capela Năframa Veronicăi – pe cel mai înalt punct de pe insulă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu poţi să înnoptezi pe Kiji. Nu poţi să stai acolo mai mult de 11 ore (în lunile de vară). Pe insulele din apropiere sunt însă încântătoare hanuri tradiţionale unde te poţi caza.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.