korcula-insula

Insula Korcula

În centrul Dalmaţiei, în largul coastelor de sud ale Croaţiei, se ridică din Marea Adriatică insula Korcula, cu munţi joşi, cu păduri de pin, livezi de măslin şi cu arome de ierburi sălbatice.

Cu o lungime de 47 km şi o lăţime de 7 km, este o insulă mare între cele o mie de insule croate. Este deluroasă, cel mai înalt vârf al ei fiind Klupca – 568 m – chiar deasupra satului Pupnat. Coasta de sud este abruptă şi erodată, iar coasta de nord, cu faţa la continent, este mai blândă şi are plaje de pietriş. Departe, spre nord-est, în apropiere de satul Lumbarda, sunt plaje frumoase de nisip.

Principalul punct de atracţie al insulei este fermecătorul oraş Korcula, un oraş medieval înconjurat de ziduri, situat pe un promontoriu care este în largul canalului Peljesac. Oraşul a fost înconjurat în secolul XIV de ziduri groase de apărare, punctate de 12 turnuri impunătoare, multe rămase până azi. Insula şi-a schimbat stăpânii de multe ori de-a lungul secolelor, dar moştenirea arhitectonică veneţiană din perioada 1420-1779 este inegalabilă şi se vede peste tot în oraş.

La adăpostul zidurilor, alei înguste pleacă din drumul principal precum oasele unui peşte – au fost proiectate astfel pentru a minimiza efectele vântului şi soarelui, făcându-le locuitorilor viaţa mai plăcută.

Construit în secolul XV, tumul Revelin este poarta principală de intrare în oraşul vechi. Odinioară era aici şi un pod basculant, dar a fost înlocuit de scări când pericolul invaziilor s-a diminuat. Simbolul Veneţiei, leul înaripat al Sfântului Marcu, poate fi văzut deasupra arcadei turnului. Din vârful lui ai o panoramă de 360° a oraşului, cu frumoasele lui acoperişuri.

Poate cea mai importantă clădire din oraşul vechi este catedrala Marko (catedrala Sfântul Marcu), construită în secolul XV în stil renascentist-gotic. Portalul principal, construit de Bonino din Milano în 1412, îi înfăţişează pe Adam şi Eva, pe laturi, şi pe Sfântul Marcu, deasupra. În mijlocul faţadei este o frumoasă fereastră rozetată. Interiorul renascentist a fost sculptat de un faimos artist local, Marco Andijic, şi conţine alte comori, precum o lucrare timpurie aparţinând lui Tintoretto.

Arhitectura veneţiană se vede cel mai bine pe străzile din jurul catedralei, unde se găsesc diverse palate în stil gotic, renascentist şi baroc, construite de aristocraţii oraşului.

korcula-oras-medieval

Frumosul oraş medieval Korcula, înconjurat de ziduri

Vizavi de catedrală este palatul Arneri, cu frumoasa lui faţadă gotică şi arcade renascentist-baroce. Alături este palatul Ismaeli Gabrielli, în stil renascentist de secol XVI, care azi găzduieşte o galerie de artă şi muzeul oraşului, cu exponate despre construirea corăbiilor, marinărie şi sculptură în piatră. Aproape de el este palatul episcopal, din secolul XVII, cu o colecţie de tablouri de Rafael, Leonardo da Vinci, Carpaccio, Bassano şi Tiepolo.

Oraşul Kurcula este celebru şi pentru moreska – un dans tradiţional cu săbii care în secolele XII şi XIII era popular în toată Mediterana. Dansul este, probabil, originar din Spania, inspirat de conflictul dintre mauri şi creştini. Popularitatea lui în Korcula a fost legată mai degrabă de lupta împotriva Imperiului Otoman. Moreska a fost uitat în Mediterană şi acum numai în Korcula îl mai poţi vedea.

POPULAŢIE

16 000 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Iulie sau Septembrie şi Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Dubrovnik sau Split, apoi cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Priveliştea din vârful turnului Revelin (poarta de intrare) – cu acoperişurile oraşului şi marea.
  • Palatele veneţiene din oraşul vechi -arhitectura barocă, gotică şi renascentistă este splendidă. Câteva palate au devenit acum galerii de artă sau muzee, unde poţi înţelege mai bine istoria locului.
  • Catedrala Sf. Marcu – o fermecătoare catedrală în stil gotic-renascentist cu o mulţime de comori.
  • Moreska – un dans medieval cu săbii care se mai practică numai în oraşul Korcula. Spectacolele se ţin în lunile de vară, în apropierea porţii de intrare în oraş.

TREBUIE SĂ ŞTII

Sunt foarte puţine hoteluri pe insulă, aşa că ai grijă să-ţi rezervi camera din timp.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.