krapanj-insula-adriatica

Insula Krapanj

Merită să te abaţi de la traseul turistic convenţional pentru a vizita desueta insulă aflată la numai 300 m în largul oraşului Brodarica, de pe partea continentală a Croaţiei. Krapanj este cea mai mică şi mai joasă insulă locuită din Adriatica – 36 ha şi 7 m deasupra nivelului mării, în punctul cel mai înalt.

Un nobil pe nume Juric a cumpărat insula nelocuită în 1436 şi a donat-o călugărilor franciscani, care au construit aici o mănăstire. Când turcii şi-au început raidurile asupra coastelor continentale, călugării au adăpostit aici refugiaţi cărora în cele din urmă le-au permis să se aşeze în acest loc definitiv.

Coloniştii au fost la început agricultori, dar s-au apucat de pescuit. Soarta lor s-a schimbat la începutul secolului XVIII, când un călugăr venit din Creta i-a învăţat să culeagă şi să pregătească bureţi. Bureţii erau adunaţi cu greu, unul câte unul, din barcă; un pescar priceput putea să-i prindă cu harponul şi de la 15 m adâncime.

krapanj-insula-adriatica

Krapanj este cea mai mică şi mai joasă insulă locuită din Adriatica

Piaţa bureţilor s-a dovedit foarte profitabilă – veneţienii nu se mai săturau de ei; la mijlocul secolului XIX operau pe Krapanj 40 de corăbii care transportau bureţi spre Veneţia. În 1893 a fost introdus echipamentul pentru scufundare, iar culegătorii de bureţi puteau ajunge acum la adâncimi mai mari -aşa au căpătat reputaţia unor scufundători pricepuţi.

Krapanj are o atmosferă autentică, pură – poţi să-ţi pierzi timpul într-una dintre cafenelele de pe malul apei, sporovăind cu localnicii, poţi să vizitezi o mănăstire înţesată de antichităţi şi lucrări de artă sau poţi să hoinăreşti pe străzile pitoreşti ale oraşului.

În plus, e locul perfect unde poţi afla multe despre lumea subacvatică şi unde poţi să-ţi îmbunătăţeşti aptitudinile de scufundător, sub supravegherea localnicilor prietenoşi, nerăbdători să-şi împărtăşească experienţa.

POPULAŢIE

2 500 (estimare 2004).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Brodarica, la 8 km sud de Sibenik, de unde ai legături bune, de tren sau autobuz, spre Split, Zagreb şi Zadar.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul bureţilor.
  • Cina cea de Taină pictată în secolul XVI de Francesco da Santecroce.
  • Claustrul renascentist al mănăstirii. Un pahar de rakia şi o porţie de peşte proaspăt.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dintre toate insulele croate, Krapanj este cea mai dens populată. Aproape toţi insularii trăiesc în oraş; maşinile sunt interzise.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.