krk-insula

Insula Krk

Krk şi vecina ei Cres sunt considerate cea mai mare insulă din Adriatica, acoperind 409 km2. Insula este celebră pentru plajele ei, pentru străvechea moştenire culturală, dar şi pentru uleiul de măsline, vinul alb şi mierea care se produc aici. Este o destinaţie turistică foarte animată, cu posibilităţi nenumărate de distracţie, sport şi navigaţie, toate intr-un cadru natural superb.

Terenul e calcaros, cu relief variat şi mai multă vegetaţie decât în multe insule croate. Partea de nord-vest este stâncoasă, sălbatică şi pustie; cel mai înalt punct ajunge la 569 m. E un teren dificil, periculos când bate fiorosul vânt Bora, din nord.

Spre sud, relieful se îmblânzeşte şi apar văi fertile, cultivate, şi dealuri împădurite. Cam o treime din insulă este împădurită; două lacuri cu apă dulce asigură apă potabilă insularilor. Litoralul este aspru, dar are numeroase golfuri cu plaje de nisip sau pietriş la care poţi ajunge pe cărări abrupte, deseori umbrite de pini.

baska-krk-kvarner

Satul Baska, pe insula Krk, în golful Kvarner

Krk are o bogăţie de păsări şi animale, minunate trasee de plimbare pe jos sau cu bicicleta, prin păduri, pe lângă sate pitoreşti şi ţărmuri pietroase. În oraşele şi satele vechi ai de văzut lucruri deosebite – o catedrală magnifică din secolul XII, zidurile unui oraş medieval, castelul din Krk. În sud se află Punat, o pitorească staţiune de coastă cu străzi înguste şi case vechi de piatră, cu cel mai mare port de ambarcaţiuni mici din Croaţia, şi golful Baska, renumit pentru plaja lui superbă, lungă de aproape 2 km.

Deşi este o destinaţie turistică foarte populară, printre obiectivele turistice modeme găseşti încă urmele culturii tradiţionale. Te poţi bucura de sporturi, privelişti, băutură, dans sau leneveală la soare.

POPULAŢIE

17 860 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Krk are un aeroport internaţional, care deserveşte şi oraşul Rijeka, cel mai apropiat oraş de pe continent, aflat la numai 30 km distanţă şi legat de insulă printr-un drum lung de 1 400 m. Există o cursă regulată de autobuz între Krk şi Rijeka.

De pe insula Rab sau Cres poţi veni cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vbrnik – un sat pitoresc cocoţat în vârful unei coaste, unde se produce vbrnicka zlahtina, un vin alb-auriu, considerat cel mai bun de pe insulă.
  • Golful Soline – de unde se extrăgea odinioară sare; apa are adâncimea maximă de 1 m, este bogată în minerale şi renumită pentru proprietăţile ei terapeutice.
  • Omisalj – cea mai veche aşezare de pe insulă, pe o faleză înaltă de 90 m, în nord-vest.

TREBUIE SĂ ŞTII

Krk este un important centru cultural.

Tăbliţa Baska (aflată acum la Academia din Zagreb) a fost găsită aici. Este o tăbliţă de piatră din anul 1100 pe care apare pentru prima oară numele „Croaţia”. Este considerată certificatul de naştere al culturii croate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.