insula-lastovo

Insula Lastovo

Una dintre cele mai îndepărtate insule din Adriatica, Lastovo este şi cea mai mare insulă din arhipelagul de 46 de insule şi insuliţe care acum fac parte dintr-o rezervaţie naturală.

Are 56 km2, teren calcaros, dar plin de vegetaţie, cu dealuri acoperite de păduri de pin, coaste presărate cu peşteri şi văi fertile cultivate. Cel mai înalt punct este Hum – 417 m -, dar mai sunt trei dealuri care depăşesc 400 m înălţime. Insula are coaste dramatice, cu faleze abrupte şi cu golfuri deosebit de frumoase în vest.

Locuită mai întâi de iliri şi apoi de romani, care au botezat-o Augusta Insula, insularii au avut dintotdeauna un spirit independent. Multă vreme a fost un adevărat paradis pentru piraţi – dar veneţienii s-au săturat de atacurile lor şi au distrus portul din temelii.

lastovo-biserica

Una dintre nenumăratele biserici şi capele de pe insulă

În consecinţă, locuitorii insulei, neîngenuncheaţi, şi-au luat măsuri de precauţie şi au construit un alt oraş pe versantul unui deal cu faţa spre continent – acolo este şi acum cel mai important oraş de pe Lastovo, cu case de piatră, străzi înguste şi abrupte şi o biserică renascentistă. Insula este faimoasă pentru arhitectura clădirilor din secolele XV şi XVI şi pentru cele peste treizeci de biserici şi capele.

Lastovo este deosebit de atractivă pentru acei turişti care nu vor să păşească pe cărări bătute. Aici nu sunt hoteluri, iar de pe continent până pe insulă feribotul face cinci ore – în ciuda frumuseţii ei, aici vin numai turişti foarte hotărâţi, iar restul preferă să meargă pe Korcula sau Hvar, la fel de frumoase, dar mai uşor accesibile.

Pe insula Lastovo vei găsi un paradis al solitudinii, unde, când stai la soare, cufundat în admirarea splendidelor păduri verzi şi apelor albastre, auzi doar cântecul păsărilor şi valurile mării.

POPULAŢIE

835 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie sau Februarie, dacă vrei să vezi Poklad, carnavalul tradiţional care se organizează în fiecare an din secolul XVI.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau şalupa de la Split, via Kordula sau Hvar.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Skrivena Luka (Portul Ascuns) – un golf jos, nisipos, complet invizibil de pe apă.
  • Biserica Sf. Cosma şi Damian.
  • Explorarea ţărmurilor şi a insuliţelor din jur, cu barca.
  • Lagunele Malo Lago şi Velo Lago.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ultima manifestare vampirească a avut loc pe Lastovo. În 1737, o epidemie de diaree, care a provocat moartea multor persoane, a fost pusă pe seama vampirilor şi s-a soldat cu un proces.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.