insula-lefkada

Insula Lefkada

Lefkada era lipită de continent până în secolul VII, când a fost săpat aici un canal. Acum se poate ajunge la insulă printr-o şosea construită pe un pod pivotant. Masivele fortificaţii veneţiene de pe coasta de nord, păstrate parţial, nu au fost de ajuns să-i împiedice pe otomani s-o cucerească în 1479 – au stăpânit-o aproape două sute de ani.

Insula este muntoasă şi foarte fertilă, cu livezi de măslini, podgorii şi sate tradiţionale. Coasta de vest este stâncoasă, cea de est este adăpostită. Unele zone mai joase sunt mlăştinoase.

Principalul oraş, Lefkada, în nord, a fost afectat grav de cutremure. Acum este un atractiv oraş funcţional, cu clădiri noi şi joase, alei înguste şi străzi arcuite. La sud, după ce treci de câteva mici porturi pescăreşti şi plaje cu pietriş, ajungi la Nidri, cea mai dezvoltată staţiune. Are plaje bune şi un decor frumos, de unde poţi să vezi cele câteva insuliţe-satelit.

port-katsiki-plaja

Uimitoarea plajă din portul Katsiki

Poţi să faci un circuit cu barca pentru a le vizita – unele sunt proprietate privată. Mai departe în sud sunt câteva golfuri care închid în ele staţiuni mai mici şi sate pescăreşti. Vassiliki se află într-un golf uriaş, bătut de vânt; portul lui fermecător este străjuit de copaci umbroşi şi taverne. Plaja de la Pondi, ceva mai la vest, este vizitată de un mare număr de surferi.

Coasta stâncoasă de vest este plină de plaje frumoase. Cele mai multe locuri de cazare se găsesc în sat şi în campinguri. Punctul cel mai sudic, capul Lefkatas, mai este numit şi Stânca lui Sappho -de aici s-ar fi aruncat în mare poeta iubirii.

POPULAŢIE

22 879 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de pe continent; cu feribotul de pe alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Meganissi, cea mai mare dintre insulele-satelit. Verde şi liniştită, cu plaje frumoase şi golfuri adânci, oferă şi spaţii de cazare.
  • Windsurfing – unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru practicarea acestui sport este la Vassiliki.
  • Plajele – cele mai sudice plaje de pe coasta de vest sunt printre cele mai frumoase din insulele loniene, cu faleze înalte şi albe şi ape turcoaz.

TREBUIE SĂ ŞTII

Arheologul german Wilhelm Dorpfeld considera că Nidri, şi nu Itaca era capitala lui Odiseu. El a trăit aici şi memoria lui e cinstită cu o statuie pe chei.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.