insula-leros

Insula Leros

Turismul nu a cunoscut niciodată o dezvoltare prea mare pe Leros. A fost importantă pentru închisori şi aziluri unde erau trimişi disidenţi politici. Ceva mai recent, imaginea proastă a insulei a fost îmbunătăţită printr-o reorganizare, şi acum Leros a scăpat de eticheta de insulă „corecţională”.

Aflată chiar la nord de Kalymnos, este o insulă izolată, prietenoasă şi prosperă, cu dealuri domoale, văi fertile şi o linie de coastă plină de golfuri uriaşe, aproape închise. Acestea oferă posibilitate de ancorare nu doar pentru bărci de pescuit, ci şi pentru flote întregi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, englezii au debarcat aici după capitularea Italiei, dar au fost alungaţi de trupele germane după bătălia de la Leros, 12-16 noiembrie 1943.

În 1923, italienii şi-au stabilit aici o importantă bază navală, iar în 1935 au construit Lakki – un exemplu de Art Deco fascist. Dimensiunile ei sunt mult prea mari pentru actualii locuitori – palmieri impunători, bulevarde ultralargi, pe care se înşiră vile monumentale cenuşii. Multe dintre ele au fost lăsate în paragină, dar acum a început renovarea lor treptată. Oraşul are şi acum aerul fantomatic de platou de filmare pustiu.

leros-agia-marina

Atrăgătorul sat-port Agia Marina

Leros e o insulă compactă şi principalele staţiuni se găsesc foarte aproape una de alta. La nord de Lakki, însufleţitul port Pandelli şi staţiunea de lângă el, Vromolithos, cu plajele ei de nisip şi pietriş, formează un tot unitar plăcut. Platanos, capitala pitorească a insulei, este încoronată de impresionantul castel al ioaniţilor şi se contopeşte cu Agia Marina, un atractiv sat-port situat într-un golf frumos.

Alinda, cea mai veche staţiune de pe insulă, şi vecina ei, Krithoni, sunt tot in golf, ceva mai departe. În spatele plajei se află cimitirul bine îngrijit şi plin de pace unde se găsesc morminte ale Aliaţilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Pe toată linia coastei sunt plaje şi sate umbrite de tamarix (cedru sărat).

POPULAŢIE

7 917 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, începutul lui Iulie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internă. Cu un charter până la Kos şi de acolo cu feribotul. Cu feribotul interinsule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mâncarea – la fel de bună ca peştele proaspăt, mâncarea de pe Leros este tradiţională şi plină de specialităţi locale.
  • Agia Kioura, în nordul aeroportului. Această capelă micuţă are câteva fresce impresionante, pictate de prizonieri politici.
  • Scufundările – la Xirokambos, la sud de Lakki, printre recife şi epave.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ornamentele de grădină multicolore de pe insulă sunt făcute din bombe şi proiectile.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.