insula-lesbos

Insula Lesbos

Izolata şi fertila insulă Lesbos este suficient de mare ca să-şi păstreze ocupaţiile tradiţionale – construcţia de vase, creşterea animalelor, producerea de ouzo şi, cel mai important, cultivarea măslinilor (uleiul produs aici este unul dintre cele mai bune din Grecia). Relieful e variat – de la bogat şi verde la stâncos şi vulcanic; peste tot sunt izvoare termale, multe datând din Antichitate.

Apa din bazinele de marmură de la Effalou sunt renumite pentru eficienţa lor în diverse afecţiuni. Pe toate coastele sunt plaje bune, cu ape calme şi limpezi.

În vremurile vechi, Lesbos găzduia artişti, scriitori şi filosofi -cea mai celebră fiind poeta Sappho. Romanii o considerau destinaţia perfectă pentru vacanţă, bizantinii o foloseau ca loc de exil, genovezii aveau aici o curte, iar pentru turcii otomani era „grădina Mării Egee“.

Ceva mai recent a venit o perioadă de socialism, când a fost poreclită „Insula Roşie”. Cel mai cunoscut pictor naiv grec s-a născut aici, ca şi un poet laureat al Premiului Nobel.

mytileni-port

Cheiul portului Mytileni, cu biserica Agios Therapon

Deşi Lesbos primeşte un mare număr de turişti, staţiunile frumoase de aici şi-au păstrat personalitatea. La nord-vest de Mytileni, portul şi capitala insulei, sunt oraşe litorale, văi împădurite şi mănăstiri pictate. În vest se află „Pădurea împietrită”, cu sequoia preistorici.

Skala Eressou, pe coasta de vest, are o plajă bună, lungă şi nisipoasă. Aşezarea e construită pe ruinele vechiului Eressos, oraşul unde s-a născut Sappho, în 630 î.Hr., şi este un soi de loc de pelerinaj pentru lesbiene.

La Skala Kallonis este un centru ornitologic – Lesbos este populată sau tranzitată de peste 200 de specii de păsări. Sudul insulei, aflat între două intrânduri imense, este verde şi plin de măslini. Pe coastă sunt câteva staţiuni micuţe.

POPULAŢIE

86 436 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie şi Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion închiriat. Cu o cursă internă de la Atena sau Salonic.

Cu feribotul din Pireu sau de pe alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Molyvos (Mithymna), la 61 km nord-vest de Mythileni. Case solide cu ţiglă roşie se ridică din frumosul port până spre un castel bizantin-genovez, de unde poţi vedea Turcia peste strâmtoare. Molyvos e plin de turişti, dar rămâne un orăşel frumos, cu străduţe cu flori şi frumoase conace vechi, turceşti.
  • Plomari – o aşezare importantă pe coasta de sud. Aici, în inima plantaţiilor de măslini, se găsesc mai multe distilerii de ouzo. Satele din regiune sunt legate între ele prin drumuri refăcute, care traversează nu numai plantaţiile de măslini, dar şi terenul agricol irigat şi fertil şi pădurea. Cărările sunt bine marcate – poţi admira peisajul şi sate tradiţionale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Lesbos cresc aproximativ 11 milioane de măslini, dintre care unii au şl 500 de ani. Trei secole, când insula s-a aflat sub control turcesc, producţia de măsline era monopolizată de paşă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.