Insula Lewis şi Harris

Lewis şi Harris e o singură insulă, cea mai mare şi cea mai nordică dintre Hebridele Exterioare. Cea mai mare porţiune a insulei este Lewis, în nord, care devine Harris în punctul în care două lacuri marine, Resort şi Seaforth, muşcă adânc din uscat, el însuşi o barieră alcătuită din munţi stâncoşi, lipsiţi de copaci, şi din mlaştină. La rândul ei, Harris se separă în partea de nord şi partea de sud printr-un istm îngust, format de alte două lacuri.

Este un loc străvechi, cu peisaje fabuloase, cu o istorie şi o cultură fascinante. Spre deosebire de multe insule scoţiene, nu depinde deloc de turism. Dacă te interesează cultura gaelică, aici e inima ei: majoritatea populaţiei vorbeşte gaelica, limba maternă, şi îşi păstrează stilul tradiţional de viaţă.

O treime din pământul cultivat al Scoţiei se află aici; de la coasta de vest, din Calanais, până departe în nord, la Butt of Lewis, sunt înşirate o mulţime de aşezări. Desigur, aici se face faimosul tweed Harris, deşi azi majoritatea ţesătoriilor sunt pe Lewis – acolo unde trăieşte cea mai mare parte din populaţie.

insulele-lewis-si-harris-calanais-1

Pietre vechi de 5000 de ani la Calanais

Principalul oraş, Stomaway, în est, este construit lângă un port impresionant, iar principalul punct de atracţie arhitecturală este grandiosul castel Lews, construit în anii 1850. Interiorul părţii de nord a insulei Lewis este bogat în turbării, în timp ce sudul şi insula Harris se bucură de un peisaj montan spectaculos şi plaje splendide.

Cele mai importante situri se află pe coasta de vest a insulei Lewis, iar în sud şi pe Harris poţi admira privelişti uimitoare cu lacuri, râuri şi mare.

POPULAŢIE

20 000 (2006)

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Glasgow, Edinburgh sau Inverness; cu feribotul de la Ullapool sau Skye.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Megaliţii de 5000 de ani de la Calanais (Sau Callanish)
  • Satul Garenin, cu casele lui „negre”, renovate, cu acoperiş de paie, şi muzeul.
  • Butt of Lewis şi farul care se înalţă deasupra valurilor tumultoase.
  • Hebridean Festival, care se ţine la castelul Lews anul în iulie – un superb festival de muzică celtică.

TREBUIE SĂ ŞTII

Este inima „Wee Frees” – Biserica Liberă Presbiteriană din Scoţia, care conduce cu mâna de fier. Duminica se închide aproape totul, pentru că este rezervată mersului la biserică şi lecturilor din Biblie.

Credincioşii respectă multe reguli ciudate – majoritatea par concepute pentru a ţine femeile la locul lor; de exemplu, ele nu pot participa la înmormântări, nici măcar la a soţului sau a copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.