În golful Kvamer, ghemuită în largul coastei de sud-vest a insulei vecine Cres, Losinj este lungă de 31 km şi îngustă – dolomit acoperit de vegetaţie bogată. Coasta de est este joasă, cu golfuri şi insuliţe care merg spre sud, în timp ce dealurile stâncoase şi abrupte din nord-est se ridică până la 588 m. Cea mai mare parte din suprafaţa insulei – 75 km2 – este pădure mereu verde – stejar de stâncă, mirt şi dafin.
Inima insulei este Mali Losinj, pe coasta de sud-vest. Acest oraş-amfiteatru este construit în etaje în jurul unei curbe concave făcute de un deal numit Umpiljak şi are un port despre care se spune că e cel mai frumos din Adriatica.
Spre nord e o privelişte minunată, cu apele albastre ale golfului Cikat, o lungă plajă înconjurată de pini de Alep, frumos mirositori. Pe coasta opusă, la numai 4 km distanţă, se află fostul sat pescăresc Veli Losinj, remarcabil pentru străzi înguste şi întortocheate, frumoase case în stil baroc şi grădini splendide cu plante exotice.

Bărci de-a lungul cheiului, în faţa restaurantelor din portul Veli Losinj
Sub stăpânirea veneţiană, Losinj a devenit un important centru comercial, maritim şi de construcţie navală, a cărui epocă de aur a fost în secolul XVIII. În 1797 insula a fost anexată de Imperiul Austro-Ungar, iar în secolul XIX a devenit tot mai populară ca staţiune balneară.
Apele limpezi ale mării şi aerul proaspăt cu miros revigorant de pin dau o senzaţie de bunăstare şi energie oricărui turist care vrea o vacanţă de recuperare, cu plimbări, apă şi sport.
Sunt locuri minunate pentru windsurfing şi scufundări, trasee de bicicletă care trec prin pădure, dealuri de pe al căror vârf ai privelişti frumoase, oraşe interesante unde vei vedea vile somptuoase din secolele XVIII şi XIX.
POPULAŢIE
9 587 (2011)
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-Septembrie
CUM AJUNGI ACOLO
Zbori direct la Losinj din aeroporturile importante din Croaţia, italia, Germania şi Austria; cu feribotul de la Veneţia sau Zadar până la Mali Losinj; cu maşina de pe insula eres, pe podul rutier de la Osor.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Mali Losinj: cimitirul de lângă biserica Sf. Martin, unde pe pietrele de mormânt citeşti istoria insulei; Biserica Naşterea Maicii Domnului, unde sunt câteva frumoase opere de artă.
- Veli Losinj: turnul veneţian din secolul XV, construit pentru a proteja oraşul de piraţi; Biserica Sf. Antonie.
- Rezervaţia delfinilor – poţi face un drum cu barca să vezi delfini.
TREBUIE SĂ ŞTII
În mitologia clasică, insulele Losinj şi Cres erau numite Apsirtide şi erau unite la Osor. Romanii au săpat un canal îngust, de numai 11 m, pentru a le separa ca să înlesnească navigaţia. Acum insulele sunt legate, tot la Osor, printr-un pod.
Booking.com