madeira-insula

Insula Madeira

Cunoscută în special pentru prăjitura şi vinul ei, Madeira este o insulă subtropicală de o frumuseţe rară. Peisajul sălbatic, vulcanic, cu munţi, păduri, râuri şi cascade este un fundal spectaculos pentru văi luxuriante terasate unde se cultivă viţă-de-vie -fructele tropicale cad din pomi şi trandafirii sunt mari ca pumnul.

Această insulă de 740 km2 este vârful unui vulcan din mijlocul Atlanticului, vechi de 5 milioane de ani, care a erupt ultima oară în urmă cu 6 500 de ani. Un lanţ muntos care ajunge la înălţimea de 1 220 m, separat de ravene adânci, traversează insula de la est la vest; pe coasta de sud, Cabo Girao este cea mai înaltă faleză din Europa, la 589 m. Ponta de Sao Lourengo, o peninsulă lungă de 9 km, cu ciudate formaţiuni stâncoase, se întinde în ocean din capătul estic al insulei şi atrage sute de păsări de mare.

Iniţial numită de romani Insula Violet, a fost descoperită de portughezi din întâmplare, în 1418, când navigatorul Joăo Gongalves Zarco a ajuns pe Santo Porto, insula din apropiere. Oraşul-capitală, Funchal, a fost întemeiat în 1421 şi a devenit haltă importantă pe drumul dintre Europa şi America. Azi este un oraş plin de viaţă, cu frumoase clădiri vechi şi privelişti splendide.

lombo-do-mouro

Vedere de pe Lombo do Mouro

Numele Ihla da Madeira (Insula de Lemn) a fost inspirat de vechea pădure de dafin care acoperea insula. Ceea ce a rămas din ea acoperă o cincime din suprafaţă şi se află sub protecţia UNESCO.

Sunt peste 2 150 km de levadas (canale de irigaţie) care împânzesc munţii pentru a devia cursul râurilor dinspre nord-vest spre văile uscate din sud-est; aceste canale au devenit şi drumuri de acces spre interiorul insulei – o modalitate minunată de a explora peisajul deosebit al acestei „grădini plutitoare”.

POPULAŢIE

267 785 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – e un climat subtropical foarte plăcut, încălzit de Curentul Golfului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din aproape orice oraş din Europa.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Grădinile tropicale ale palatului Monte – aici se află şi una dintre cele mai importante colecţii de mozaicuri din Portugalia; frumosul oraş Monte este de multe ori comparat cu Sintra, din Portugalia continentală.
  • Peşterile Sao Vicente şi centrul vulcanologic, pe coasta de nord – faci o excursie spre centrul Pământului, pe urmele canalelor de lavă.
  • Fortăreaţa Sao Joao do Pico – peisajele uimitoare merită urcuşul abrupt.
  • Catedrala Se – construită la începutul secolului XVI, în stil gotic-maur, cu zece arce.
  • Capela das Almas Pobres – capelă săpată în munte.
  • Pieţele din Porto Moniz, Ponta Delgada şi Santo da Serra.

TREBUIE SĂ ŞTII

Carnavalul Mardi Gras şi Festivalul Florilor de Primăvară sunt atracţii turistice importante; serbarea de Anul Nou este marcată cu un spectaculos foc de artificii.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.