insula-mainland

Insula Mainland

Geografic mai aproape de Norvegia decât de Scoţia, lucru care se reflectă în istoria insulei şi în toponimie, Mainland este cea mai mare dintre Insulele Shetland şi este conectată prin poduri de insuliţele înguste Trondra, West Burra şi East Burra.

Insulele Shetland au fost dintotdeauna locuite; au fost o bază esenţială de pornire pentru atacurile vikingilor către Irlanda, Scoţia sau insula Man. Menţionate în multe poveşti islandeze, insulele au fost iniţial luate ca gaj de regele Iacob al III-lea al Scoţiei, ca ulterior să intre definitiv în posesia lui.

Lerwick, capitala insulelor, este un oraş prosper din piatră cenuşie, amplasat într-un port natural. Cândva unul dintre cele mai mari porturi ale pescuitului de hering din nordul Europei, Lerwick a stat în letargie decenii la rând în secolul XX, până când, prin anii 1970, descoperirea petrolului în largul apelor sale l-a ridicat din nou. În apropiere, la circa 1,5 km, se află situl străvechi, fortificat, Clickimin Broch, o aşezare din Epoca Bronzului locuită din secolul VII î.Hr. până în secolul VI d.Hr.

Fosta capitală, Scalloway, aflată la doar 10 km de Lerwick, este dominată de castelul Scalloway, construit la 1600. Muzeul oraşului spune povestea „Autobuzului Shetland” – nume dat mişcării norvegiene de rezistenţă din al Doilea Război Mondial, când aici erau aduşi refugiaţi, şi tot de aici plecau arme şi luptători.

coaste-stancoase-la sunburgh-head

Coastele stâncoase de la Sumburgh Head

Mainland are peisaje spectaculoase, un mlăştiniş sălbatic care se termină în faleze abrupte, ce coboară drept în apă, lacuri şi golfuleţe frumoase – un loc minunat pentru plimbări. Extremitatea sud-vestică este un istm ciudat, de nisip şi scoici, cel mai mare din Marea Britanie şi cel mai cunoscut printre amatorii de iahturi terestre.

În capătul de sud se află o altă rezervaţie de păsări, un alt far Stevenson şi cel mai impresionant sit arheologic din arhipelag, Jarlshof, zonă locuită continuu din Epoca Bronzului până în secolul XVII.

POPULAŢIE

17 550 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Probabil cea mai bună perioadă este aprilie-septembrie; in lunile de vară, în insulele Shetland nu se întunecă niciodată complet.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Folk Festival, în fiecare aprilie/mai.
  • Festivalul de vioară şi acordeon, în fiecare octombrie.
  • Templul Stanydale, o impresionantă casă circulară din Neolitic.
  • Insula Mousa şi splendid conservatul Mousa Broch, un turn defensiv vechi de 2 000 de ani.
  • Biblioteca şi Muzeul Shetland din Lerwick.

TREBUIE SĂ ŞTII

Festivalul Up-Helly-Aa se organizează anual în ultima marţi din ianuarie – încă de pe vremea scandinavilor. Este un festival al focului, care celebrează renaşterea soarelui; sute de oameni, îmbrăcaţi ciudat, incendiază ritual o corabie vikingă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.