insula-man

Insula Man – Isle of Man

Supusă coroanei britanice, fără să facă parte din Marea Britanie, Isle of Man se află în mijlocul Mării Irlandei, în centrul Insulelor Britanice. Depind de Marea Britanie în privinţa politicii externe, a apărării şi comerţului, dar insularii îşi apără cu vehemenţă suveranitatea, foarte mândri de moştenirea lor.

Parlamentul lor, Tynwald, este considerat unul dintre cele mai vechi parlamente care au funcţionat neîntrerupt.

Locuită încă din Neolitic, colonizată de celţi şi vikingi, insula a ajuns sub controlul britanic abia în 1765. Feriboturile venite din Anglia au adus aici turismul încă din epoca victoriană, dar succesul ei a fost dat de taxele scăzute, de dezvoltarea băncilor off-shore şi de alte servicii financiare.

O vale centrală separă dealurile din nordul şi din sudul insulei, şi o bună parte din interiorul ei este mlăştinoasă, cu văi adânci şi pâlcuri de pădure. Multe oraşe şi sate sunt aşezate în golfuri adăpostite de pe coastă.

douglas-hotel

Şiruri de moteluri şi hoteluri de-a lungul promenadei victoriene din Douglas

Douglas, capitala, are o splendidă promenadă victoriană. Peel, în vestul insulei, este singurul oraş mare, cu un port plin de nave de pescuit – odinioară baza economiei. Legată de Peel printr-o autostradă, St. Patrick Isle este o insulă a cărei istorie străveche pare să fie ocrotită de zidurile în ruină ale unui castel din secolul XIV.

În anii 1980 a fost descoperit aici mormântul unei femei vikinge importante; bijuteriile şi obiectele găsite acolo sunt expuse azi la Muzeul Manx.

Aici vei găsi nenumărate situri preistorice şi ale creştinismului timpuriu, cruci de piatră şi forturi de promontoriu. Fă o excursie la Cregneash, în sud-vestul insulei, unde viaţa tradiţională a satelor este ca acum câteva sute de ani, sau plimbă-te cu trenul cu aburi sau cu cel electric, ori bucură-te de o vacanţă la malul mării.

POPULAŢIE

85 888 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând; pentru o vacanţă la mare, cel mai bine în perioada iunie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu vaporul din Marea Britanie sau din Irlanda.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Laxey Wheel, cea mai mare moară de apă din lume încă funcţională.
  • Casa Manannan, unde există şi macheta unei corăbii scandinave.
  • Castelul Rushen din Castletown şi abaţia Rushen, lângă el.
  • Grădinile Ballaheannagh, muzeul tradiţiilor din Moore, unde poţi vedea cum se afumă heringul de Manx.
  • Inscripţiile de pe crucile de piatră celtice şi vikinge care se află în curtea bisericilor Maughold şi Brannan.

TREBUIE SĂ ŞTII

Una dintre principalele atracţii ale insulei este cursa anuală TT – cursă de motociclete pe un traseu montan, la Snaefell, cel mai înalt munte al insulei, de 621 m.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.