insula-menorca

Insula Menorca

Sora mai mică a insulei Mallorca, Menorca nu are decât o cincime din dimensiunile acesteia – 700 km2 şi mai puţin de 50 km lungime. Insula are un frumos relief deluros, o coastă străjuită de pini şi mai multe plaje decât toate celelalte Insule Baleare la un loc – de la fâşii lungi de nisip argintiu sau auriu, până la minuscule calas (golfuri cu nisip).

Din fericire nu a fost atinsă de dezvoltarea turistică şi în 1993 a fost desemnată Rezervaţie a Biosferei UNESCO.

Menorca este renumită pentru megaliţii ei – cam 1 600, risipiţi pe toată insula —, dovezi ale unei civilizaţii preistorice care datează din anul 2000 î.Hr. De la Monte Toro – cu vârful cel mai înalt de 355 m – vezi panorama întregului ţinut, tot mai sălbatic şi mai pietros, spre nord, şi plin de petice de pământ cultivabil în sud.

Ideal e să explorezi izolatele calas cu o barcă închiriată. La multe dintre ele nu se poate ajunge decât de pe mare; chiar şi în plin sezon poţi să găseşti un golf doar pentru tine, unde să-ţi petreci o zi idilică, singur cu apa şi cu nisipul.

Mahon, capitala insulei, aflată pe coasta de est, este un oraş elegant şi somnolent, cu arhitectură georgiană, deoarece multe clădiri au fost construite pe vremea când insula era colonie britanică, în secolul XVIII.

ciutadella-menorca

Bărci ancorate în faţa restaurantelor din Ciutadella

Are unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume, vreme de secole motiv de dispută între englezi, francezi şi spanioli; este înconjurat de un decor extraordinar.

Dar perla arhitecturală din coroana insulei este oraşul medieval maur Ciutadella, cu labirintul lui de străzi înguste, ziduri vechi şi frumoase palate în stil baroc, din secolul XVII – o bijuterie culturală.

POPULAŢIE

94 383 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Din mai până la începutul lui iunie, în septembrie sau octombrie, dacă vrei să eviţi aglomeraţia din sezonul estival, beneficiind totuşi de avantajele climatului mediteraneean.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul de la Palma, Mallorca, Barcelona sau Valencia; cu o cursă internaţională directă până la aeroportul din Mahon.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Santa Maria, Mahon – orga de aici este una dintre cele mai faimoase din Europa; zilnic se organizează concerte.
  • Plaga d’es Born, Ciutadella – una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa.
  • Peşterile de la Cava Morell – incredibile grote preistorice.
  • Naveta des Tudons – cel mai faimos monument megalitic din Baleare, la 4 km de ciutadella Fornells -un fermecător sat de foşti pescari, celebri pentru homarii pe care îi prindeau, aşezat într-un frumos golf în apropierea capătului de nord al insulei.
  • Cap de cavalleria – de unde poţi avea privelişti încântătoare. În apropiere e şi o plajă frumoasă – Platja Binimella.

TREBUIE SĂ ŞTII

Britanicii au introdus aici arta distilării ginului în secolul XVIII; şi azi se produce această băutură, într-o manieră mai mult sau mai puţin originală. Poţi face un circuit în care să vizitezi şi distileria Xoriguer, în Mahon.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.