Numele insulei este derivat din cuvântul englezesc vechi meresig, „insula din bazin“; Mersea se află în largul apelor comitatului Essex, în estuarul râurilor Blackwater şi Colne. Fiind la 14 km sud-est de Colchester, este cea mai estică insulă britanică locuită.
Are 8 km2, dar, deşi populaţia ei este considerabilă, are suficiente mlaştini sărate şi teren bun pentru creşterea animalelor. Sunt şi plaje, şi căsuţe pe plajă, plus restaurante pe malul apei, unde poţi savura peşte prins în zonă sau vin din podgoriile locale.
Locuită încă din anul 3000 î.Hr., sub stăpânirea romană s-a construit primul drum care leagă insula de continent. Drumul, The Strood, este inundat la fiecare flux mai puternic. Mersea a fost staţiune de vacanţă de pe vremea când soldaţii romani veneau aici la odihnă, iar după ce s-a instalat pacea în Britannia, au venit în vacanţă şi romani bogaţi.
În 1898, arheologii au descoperit fundaţiile unei vile romane, cu pavaj şi podea de mozaic. Tot romanii au lăsat o moştenire de mare preţ şi azi – cultivarea scoicilor, care acum aduce venituri importante economiei locale.

Căsuţe de plajă pe litoralul din West Mersea
Majoritatea localnicilor trăiesc în micul oraş West Mersea, alţii în East Mersea. Agricultura, pescuitul, construcţia de bărci şi turismul sunt ocupaţiile principale ale acestei comunităţi, care are două ziare locale şi tot ce trebuie la nivel de magazine, şcoli etc.
Vara, populaţia creşte dramatic şi apele din jurul insulei sunt pline de multicolore ambarcaţiuni cu pânze, windsurferi şi kitesurferi. Portul din West Mersea este foarte însufleţit – bărci care vin şi pleacă, şantiere de construcţie şi West Mersea Yacht Club.
POPULAŢIE
7 000 (2007).
CÂND SĂ TE DUCI
Ideal ar fi în perioada aprilie-octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Pe The Strood, şoseaua care duce de la Colchester la Mersea (B 1025).
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Cudmore Grove Country Park.
- Muzeul Mersea island.
- Ferma de scoici Colchester.
- Mersea week and Regatta, care se ţine anual în luna august.
- Festivalul Fructelor de Mare Mersea, care se ţine anual în luna septembrie.
TREBUIE SĂ ŞTII
Scriitorul Sabine Baring-Gould (1834-1924) a fost rector la biserica St. Edmunds din West Mersea vreme de un deceniu. El este cunoscut pentru imnul „Onward Christian Soldiers”.
Booking.com