mljet-insula

Insula Mljet

Poate cea mai frumoasă şi mai înverzită dintre toate insulele croate, Mljet este situată la circa 30 km de Dubrovnik. Insula este o fâşie de calcar argintiu lungă de 37 km, cu un defileu care o străbate de la nord la sud şi cu un peisaj dramatic, cu vârfuri montane dens împădurite şi prăpăstii.

O suprafaţă de circa 30 km2, în vestul insulei, este parc naţional, cu două lacuri sărate interconectate printr-un canal îngust, într-un decor idilic cu munţi şi păduri. Pe lacul cel mai mare se găseşte o insuliţă pe care se află o pitorească mănăstire benedictină din secolul XII.

Legenda spune că apostolul Pavel a ajuns la Mljet după ce corabia lui a naufragiat aici, când el se afla în drum spre Roma, în anul 61 d.Hr. În secolul XII, benedictinii au achiziţionat insula şi şi-au construit mănăstirea.

În secolul XV ei au cedat controlul oraşului Dubrovnik, dar mănăstirea şi-a menţinut influenţa materială şi spirituală, intrând în declin abia în secolul XVIII; în timpul lui Napoleon, în 1809, ea s-a prăbuşit.

mljet-biserica-sfanta-maria

Biserica Sfânta Maria de pe micuţa insulă

Azi, Mljet este faimoasă pentru uimitoarea ei frumuseţe naturală şi pentru moştenirea culturală deosebită. Viaţa rurală se desfăşoară şi azi aproape la fel ca acum sute de ani, cu costume populare tradiţionale, muzică şi dans.

Pentru iubitorii de natură şi ecoturişti, Mljet este un paradis. Poţi să te plimbi cu bicicleta sau pe jos, poţi să urci pe munte prin uimitorul decor al parcului naţional, poţi să înoţi în lacuri, să iei o barcă şi să ieşi pe apele calme ale Adriaticii pentru a explora complexitatea liniei de coastă şi pentru a privi animalele care populează apele albastre şi limpezi.

Există sate fermecătoare, biserici medievale, ruine istorice, plaje superbe unde te poţi relaxa, un vin local şi o brânză de capră excelente pe care le poţi savura.

POPULAŢIE

1 088 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Dubrovnik sau din peninsula Peljesac.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Peştera Odiseu – la care se ajunge printr-un tunel lung de 30 m, folosită ca port de pescarii locali; se spune că aici s-a îndrăgostit Odiseu de Calypso şi a stat timp de şapte ani.
  • Govedari – un sat de deal din secolul XVIII.
  • Plajele nisipoase şi pădurile de pin de la Saplunara, pe coasta de est.
  • Polace – un palat roman din secolul V şi alte ruine antice.
  • partidă de înot în lacurile sărate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există o mare diversitate de floră şi faună (inclusiv foca-călugăr, specie ameninţată cu dispariţia), dar nici un şarpe. Benedictinii au introdus pe insulă mangustele ca să scape de ei, fapt care a afectat echilibrul natural al insulei, dar a avut efectul scontat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.