insula-mull

Insula Mull

Mull e o insulă remarcabilă Muntoasă, dar cu pământ bun pentru agricultură, are un litoral preponderent pietros, zimţat din loc în loc de lacuri sărate, unul dintre ele, Loch na Keal, intrând suficient de mult în interior încât să-i dea insulei o „talie”. Mull este a doua insulă ca mărime din Hebridele Interioare şi cea mai accesibilă.

Are o istorie lungă: menţionată prima oară de Ptolemeu în secolul II d.Hr., disputată de eelţii irlandezi şi mai târziu de vikingi, insula a păstrat relicve istorice, inclusiv megaliţi şi cercuri de piatră.

Mull primeşte o mulţime de vizitatori, atraşi de nenumăratele posibilităţi oferite de munţii ei fabuloşi, de satele ei fermecătoare, de castelele impresionante şi de plajele liniştite. Capitala, Tobermory, este amplasată într-un golf frumos, de-a lungul căruia sunt înşirate case de piatră văruite în culori vesele, construite pe la 1780.

Dealuri împădurite, la adăpostul cărora se găsesc alte case, se ridică în spatele lui cu versanţi abrupţi. În 1-588, o corabie din Armada spaniolă a ancorat în acest port pentru a-şi reface proviziile.

Se spune că un anumit Donald MacLean a urcat la bordul corăbiei, ca să-şi primească plata pentru marfa oferită, dar a fost închis în cală El a reuşii să scape, producând o explozie pe corabie, iar aceasta s-a scufundat odată cu comoara pe care o avea la bord.

duart-castelul

Castelul Duart, unul dintre cele mai vechi castele încă locuite din Scoţia

Poţi să urci pe Ben More, la 966 m, să faci drumeţii, să explorezi peşteri, să vânezi sau să pescuieşti. Poţi să cauţi cerbul roşu sau lopâtar, vidra sau extrem de rara molie scoţiană. Dacă nu ai văzut destui ereţi vineţi, ulii şorecari sau acvile aurii, du-te la Wings Over Mull, unde se fac demonstraţii cu păsări dresate.

Dacă plouă, fă o mică excursie cu trenuleţul cu aburi între portul de feriboturi Craignure şi castelul victorian Torosay, cu grădini terasate şi alei străjuite de statui veneţiene.

POPULAŢIE

Ceva mai puţin de 3 000 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada cea mai bună este mai-octombrie

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Oban, Lochaline sau Kilchoan

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Castelul Duart, unul dintre cele mat vechi castele locuite din Scoţia Peştera Mackinnon, cea mai mare din Hebride.
  • Copacul MacCullock – copac fosilizat vechi de 50 de milioane de ani.
  • Observarea balenelor.
  • vizită la distileria Tobermory, pentru un tur ghidat şi ceva degustări.
  • plimbare pe nisipurile albe din golful Calgary, de o frumuseţe deosebită.

TREBUIE SĂ ŞTII

La numai 11 km vest de Mull, uşor de vizitat, se află insula Staffa, formată din extraordinare coloane hexagonale, si renumita peşteră Fingal. A fost vizitată de personalităţi remarcabile – regina Victoria, wordsworth, Keats, Turner, Sir Walter Scott şi mulţi altii, Mendelssohn a fost atât de inspirat de valurile care se spărgeau în peşteră, încât a compus Die Fingalshohle.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.