insula-mykonos

Insula Mykonos

Această insulă mică şi pietroasă nu are situri antice – a fost eclipsată de vecina ei, Delos – şi nici prea multă istorie. Toată vara e bătută de meltemi (vântul din nord). Este cea mai populară şi mai scumpă dintre Ciclade.

Mykonos a fost favorită internaţional – in anii 1960 pentru boemi, apoi pentru europeni bogaţi şi mai recent pentru turişti gay. Cu casele ei pătrate şi albe, cu bisericile cu domuri albastre şi nisipul auriu, este imaginea emblematică a Greciei; şi în afara sezonului, când plajele gem de lume şi oraşul bubuie de muzică, magia ei este la fel de mare.

Oraşul Mykonos cere o fotografie la fiecare pas. Case ca nişte cuburi de zahăr stau înghesuite în jurul portului unde turiştii hrănesc pelicani – primul pelican, botezat Petros, a ajuns aici în 1956, în timpul unei furtuni, şi în scurt timp a devenit vedetă.

mykonos-case

Case ca nişte cuburi de zahăr din oraşul Myknos

Vechiul oraş a fost intenţionat proiectat ca un labirint, pentru a-i deruta pe piraţi; aleile micuţe îi derutează şi pe turiştii de azi. Casele albe, cu lemnărie albastră, sunt inundate de flori roşii şi violet.

În interior, singurul oraş mai important este Ano Maro, un loc plăcut, tradiţional, un bun punct de plecare în plimbări frumoase pe dealuri. Pe colinele maronii şi pietroase sunt sute de bisericuţe şi căsuţe albe ca zăpada.

Plajele din Mykonos sunt celebre. Industria turistică face eforturi să le păstreze curate şi au fost interzise proiecte mari de urbanism. Cele mai populare plaje sunt pe coasta de sud; fâşiile de nisip supraaglomerate şi zgomotoase alternează cu zone mai liniştite de nudişti, iar pentru cei pregătiţi să facă drumeţii există şi câteva locuri relativ necomerciale. Partea de nord e foarte vântoasă, deşi golful Panormos oferă oarece adăpost.

POPULAŢIE

10 134 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai şi Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter sau o cursă aeriană internă; cu feribotul din Pireu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mica Veneţie – balcoane multicolore atârnă deasupra mării, cu faţa la apus.
  • Morile de vânt – una dintre acestea, încă funcţională, este şi muzeu.
  • Muzee – multe interesante, inclusiv o colecţie de costume populare găzduită într-o vilă din secolul XVIII.
  • Scufundări – aici sunt legale; aproape toate plajele au un centru de scufundări.
  • Viaţa de noapte – o mulţime de locuri stilate sau romantice unde poţi să mănânci şi să bei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Le Corbusier ar fi spus despre Mykonos: „Tot ce a avut de spus arhitectura, a spus aici”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.