naxos-insula

Insula Naxos

Cea mai mare şi cea mai fertilă dintre Insulele Ciclade, considerată de mulţi şi cea mai frumoasă, Naxos este înverzită şi muntoasă, cu arhitectură deosebită şi plaje de nisip. Este o regiune agricolă prosperă, unde se cultivă măslini, cartofi, fructe şi chitre – un fruct mare din care se face dulceaţă sau un lichior dulce, exportat în toată lumea în secolul XIX. Turismul e foarte important.

Legendarul Tezeu a abandonat-o aici pe Ariadna, deşi ea îl ajutase în labirintul cretan. Dionysos, zeul vinului şi al extazului, aparţine insulei Naxos şi mulţi băieţi de aici încă îi poartă numele. Insula a fost locuită încă din Neolitic.

În epoca clasică, marmura ei albă şi fină era celebră pentru sculpturi şi clădiri. În 1207, Marco Sanudi a fondat Ducatul Veneţian de Naxos – vei vedea o mulţime de turnuri şi conace din această perioadă. Mai târziu, refugiaţii cretani au colonizat coasta de est.

Oraşul Naxos este capitala-port a insulei, dinamică şi plăcută.

naxos-oras

Plăcutul şi însufleţitul oraş Naxos

De la cheiuri urci pe alei abrupte, pe sub arcade, spre Kastro, capitala veneţiană. Multe case au şi acum blazonul rezidenţilor iniţiali; în timpul siestei, atmosfera este tăcută, parcă în afara timpului.

Oraşul de pe plajă este frumos, dar aglomerat; mai departe, spre sud, staţiunile sunt mai mici şi plajele mai libere. În interior, Naxos este pitorească şi fascinantă. Tragea, platoul înalt central din jurul muntelui Zeus, este o regiune frumoasă, cu livezi de măslini, biserici micuţe şi sate tradiţionale.

Apiranthos – o adevărată colecţie de case frumoase de piatră, construite pe deal – poate fi un bun punct de plecare pentru plimbări. Are şi câteva mici muzee.

POPULAŢIE

18 900 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Din mai până la începutul lui Iunie, septembrie sau octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse interne de avion; cu avionul până la Mykonos şi de acolo cu feribotul; cu feribotul din Pireu, Creta sau Salonic; cu feribotul interinsule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Portera – un uriaş cadru de piatră al unei uşi aparţinând unui templu neterminat dedicat lui Apollo, pe o insuliţă aflată chiar lângă port.
  • Templul Demetrei, la sud de Sangri – ruine fascinante pe un vârf de deal.
  • Flerio – la cariera de marmură de aici au rămas două mari statui, cu detalii extrem de fine – kouroi – din secolul VI î.Hr., nefinalizate din cauza defectelor marmurei.
  • Domus Della-Rocca-Barozzi, în oraşul Naxos – casa unui vechi nobil veneţian.

TREBUIE SĂ ŞTII

După moartea Ariadnei, Dionysos a aruncat coroana ei de nuntă cu şapte stele în cer, unde a devenit Corona Borealis.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.