Comparativ cu vecina ei mai mare şi mai nordică, Kos, Nyssiros este surprinzător de verde, deşi puţina apă de aici conţine sulf. Văile ei sunt pline de stejari iubitori de sol vulcanic. Nu e doar o mică insulă rotundă, cu sol vulcanic – este chiar un vulcan. Crestele dealurilor formează un cerc în jurul calderei create de o erupţie din 1422.
Primele mari erupţii au avut loc acum 30 sau 40 000 de ani, cea mai recentă, în 1933. Turmele pasc satisfăcute prin pădure, deşi terasele fertile sunt mai mult necultivate, pentru că insularii preferă să-şi câştige existenţa din extragerea pietrei ponce.
Portul şi capitala insulei, Mandhraki, este un oraş vesel şi fermecător, cu un castel ioanit, cu case înghesuite, deschise la culoare, cu străzi înguste şi privelişti marine. Pali, un frumos sat de pescari din est, are locuri de cazare, plaje bune şi lungi trasee spre obiective mai îndepărtate.
Unul dintre acestea trece peste dealuri ca să ajungă la vulcan, pe lângă Emborios, un sat aproape pustiu, cu facilităţi de cazare şi băi de aburi publice (încălzite de vulcan!), într-o grotă. Nikea, un sat viu şi plăcut de lângă buza vulcanului, are o frumoasă piaţetă mozaicată şi vedere la vulcan şi la mare. Aici opreşte un autobuz şi începe urcuşul spre calderă.

Fermecătorul sat Nikea. cu craterul vulcanic în fundal
De dimineaţă până spre prânz, peisajul selenar al calderei se umple de turişti de o zi veniţi de pe Kos; sunt cinci cratere, iar în cel mai mare poţi şi intra. Puţini turişti rămân pe Nyssiros; după ce pleacă bărcile, se aşterne o tăcere somnolentă.
POPULAŢIE
1 008 (2011)
CÂND SĂ TE DUCI
Mai, Iunie, începutul lui Iulie sau Septembrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Kos şi apoi cu feribotul. Cu feribotul din Rodos sau de pe alte insule.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Craterul – aerul miroase a sulf, iar din fumarole ies jeturi de abur galben, plin de particule de sulf. Pământul este spongios şi fierbinte.
- De sub el se aud fâsâituri şi bolboroseli.
- Paleokastro – un bastion de apărare în stil doric, din secolul vil î.Hr., la sud de Mandhraki.
TREBUIE SĂ ŞTII
Poseidon s-a enervat pe un titan şi l-a strivit sub o stâncă uriaşă, care a devenit Nyssiros. Bietul Polyvotis şi acum se chinuie să iasă de acolo şi geme. Localnicii au botezat vulcanul cu numele lui.
Booking.com