Odinioară teren de vânătoare al coroanei suedeze, acum una dintre cele mai populare staţiuni estivale, Oland este o fâşie îngustă de pământ, lungă de 137 km, de-a lungul coastei de sud-est.
Este celebră pentru plajele ei superbe, pentru relieful unic de calcar, intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru cele 400 de mori de vânt şi pentru istoria ei îndelungată.
A fost locuită încă de acum 10 000 de ani, când cei de pe continent au traversat marea îngheţată şi s-au aşezat aici.
Pe toată insula găseşti urme ale unor civilizaţii străvechi, inclusiv forturi rotunde din timpul celei de-a nouăsprezecea ere glaciare, nişte morminte vikinge uimitor de bine păstrate, la Gettlinge, şi un fort perfect conservat din secolul V d.Hr., la Eketorp.

Moară de vânt de pe insula Oland
Oraşul Borgholm este capitala istorică a insulei; familia regală suedeză îşi avea reşedinţa de vară în palatul Solliden, în apropiere.
Golful Boda, din capătul de nord al insulei, are o lungime de 20 km de nisip fin şi alb, dune bătute de vânt şi păduri de pin. Pe măsură ce înaintezi spre sud, pădurea lasă loc şesurilor şi păşunilor. Peisajul acesta idilic se termină brusc şi în faţa ta se întinde o stepă nesfârşită, care pare pustie – ai ajuns la Stora Alvaret, un şelf bizar de calcar, curăţat aproape complet de sol de mişcarea gheţarilor.
Suprafaţa lui e de 260 km2, mai mult de un sfert din suprafaţa insulei. La prima vedere pare să nu fie nici un copac, dar, dacă te uiţi mai atent, o să descoperi o adevărată pădure pitică. Copacii nu pot creşte mai mult din cauza lipsei de apă – ploaia se scurge, pur şi simplu, prin calcar. O mare varietate de ierburi.
POPULAŢIE
25 000 (2005)
CÂND SĂ TE DUCI
Ca să-i poţi admira cu adevărat farmecul, du-te în afara sezonului (iulie—august), când nu e înţesată de turişti. Merită să sacrifici un pic de soare pentru a vedea peisajul de la Alvaret în celebrele Lumini ale Nordului şi în liniştea oferită de lunile aprilie, mai sau septembrie, octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul, maşina sau trenul până la Kalmar, via Stockholm, apoi pe unul dintre cele mai lungi poduri din Europa, construit în anii 1970.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Castelul Borgholm – „cea mai frumoasă ruină din Scandinavia” şi una dintre cele mai cunoscute clădiri din Suedia, oglinda a peste 800 de ani de arhitectură şi istorie.
- Moara de vânt din lemn, construită în secolul XVII de la Gettlinge.
- Podul medieval din piatră Alby.
- Parcul Regal Boda, unde poţi vedea reni.
- Lange Erik – cel mai înalt far din Suedia, în punctul cel mai nordic al insulei.
TREBUIE SĂ ŞTII
E cel mai bun loc de înot din toată Suedia, destinaţia favorită a vacanţelor suedeze. Este excelentă pentru o vacanţă în familie.
Booking.com