Marele abis acvatic al lacului Baikal este o uriaşă vale de rift în inima Siberiei, formată cu circa 25 de milioane de ani în urmă. Este cel mai vechi şi cel mai adânc lac din lume, cu aproximativ 20% din suprafaţă totală de apă dulce de pe planetă.
Olhon, una dintre cele mai mari insule lacustre din lume, este inima Baikalului, geografic, istoric şi spiritual; este separată de malul de sud-vest printr-o strâmtoare periculoasă, lângă punctul cel mai adânc al lacului – 1 637 m.
Pe insulă au rămas o mulţime de dovezi care atestă că oamenii au locuit aici încă de acum 13 000 de ani. Au fost descoperite 143 de situri arheologice – picturi rupestre, tumuli, aşezări, ziduri de apărare şi locuri sacre. Buriaţii, care locuiesc pe insulă, sunt descendenţi ai mongolilor, stau în iurte, au o bogată tradiţie orală şi practică şamanismul religios. Insula e înconjurată de miturile şi legendele lor.

stânca Şamanka
Frumoasa insulă are o suprafaţă de 730 km2 şi 72 km lungime, un peisaj sălbatic, preistoric, de taiga, stepă, lacuri sărate şi dune de nisip formate prin mişcarea plăcilor tectonice.
Pe toată coasta de est sunt munţi stâncoşi care se ridică din lac până la 818 m – un contrast izbitor cu partea de sud, o câmpie care pare să se întindă la nesfârşit, plină de ierburi şi plante aromatice – perfectă pentru plimbări cu bicicleta sau cu calul.
Există o singură localitate care poate fi numită sat şi un singur drum principal care străbate toată insula. Promontoriile stâncoase de pe ţărmul de vest izolează golfuri adânci cu plaje de nisip, unde poţi să înnoptezi într-o iurtă, ca a doua zi să te duci la plimbare cu barca sau să pescuieşti.
Eşti chiar în sălbăticie: nu există curent electric sau cabluri telefonice, telefoanele mobile nu au semnal şi curentul electric provine doar de la generatoare casnice.
POPULAŢIE
1 500 (2006).
CÂND SĂ TE DUCI
Vârful sezonului turistic este de la jumătatea lui iunie la jumătatea lui august, când este cald şi uscat. De la sfârşitul lui mai la începutul lui iunie este ceva mai rece, dar mai puţin aglomerat. Dacă vrei o experienţă hibernală, cel mai bine ar fi să vii în luna martie. Vremea este groaznică în aprilie, octombrie şi noiembrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Există un autobuz care circulă cinci zile pe săptămână de la Irkutsk la Kujir, pe Olhon, cu tot cu feribotul, călătoria durează opt ore.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Capul Burhan – stânca Şamanka, cel mai sacru sit de pe lac, cu inscripţii budiste.
- Golful Pesceanaia – copaci care se deplasează pe nisipul mişcător.
- Muzeul de Natură şi istorie din Kujir.
- Lacul Hanhoi – cel mal mare lac sărat de pe Olhon, unde poţi să înoţi şi să pescuieşti.
- Capul Sagan Huşun – un promontoriu spectaculos de marmură acoperit de licheni roşii.
TREBUIE SĂ ŞTII
Lacul Baikal a fost înscris In Patrimoniul Mondial UNESCO Conţine la fel de multă apă ca Marile Lacuri din America de Nord la un loc. Deşi are o adâncime atât de mare, apa este bine oxigenată, oferind un habitat biologic unic. Este unul dintre cele mai adânci rifturi, grosimea sedimentelor de pe fundul lacului ajunge la 7 km.
Booking.com