insula-ponza

Insula Ponza

Cea mai mare dintre Insulele Pontine aflate între Roma şi Napoli, Ponza e o rămăşiţă vulcanică la 33 km sud de capul Circeo, în Marea Tireniană. Este o semilună neregulată, cu faleze şi stânci viu colorate, lungă de 12 km şi nu mai lată de 2 km. Roca de caolin şi tuf a fost erodată în forme fantastice; există şi uriaşe „faraglioni“ – coloane care par să mărşăluiască din mare spre plajă.

Etruscii au amplificat farmecul natural al insulei scobind în stânci grote acvatice luminiscente, iar romanii au săpat în roca dură galerii care duc spre cele mai frumoase plaje. În acea epocă, Ponza era acoperită de pădure; de pe Monte Guardia, cel mai înalt punct de pe insulă, încă poţi vedea tulpinile putrede ale unor copaci giganţi cu diametre de până la 2,5 m.

Când ajungi acolo, uită-te în jos spre versanţii terasaţi unde se cultivă viţă-de-vie, opuntia, ficus-indica şi smochini, care înconjoară o sumedenie de ruine, antice sau moderne, lăsate în urmă de zeci de invadatori.

portul-ponza

Portul Ponza

Ponza a fost odinioară colonie penitenciară romană pentru creştini indezirabili. Izolarea ei a servit şi pentru exilul împăratului roman Nero, dar şi pentru exilul lui Mussolini, în 1943. Azi, casele cubice cu domuri colorate în nuanţe pastel, emblema arhitecturii locale, sunt deosebite din alt punct de vedere. Puţinul loc rămas pe insulă pentru dezvoltare imobiliară este protejat, iar rezidenţii actuali nu au voie să înfiinţeze baruri şi discoteci cu neon.

Nu trebuie să fii bogat ca să te bucuri de liniştea insulei, de frumuseţea ei, de minunatele scufundări pe care le poţi face aici, dar cu siguranţă stilul ei îi favorizează pe italienii cu stare care îşi fac vacanţa în Ponza. Este un loc discret, ca un soi de club particular – dar un club din care toţi ar vrea să facă parte.

POPULAŢIE

3 315 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie. Du-te pentru Festivalul San Silverio, patronul insulei Ponza, celebrat în jur de 20 iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu hidroavionul de la Anzio sau Napoli; cu feribotul de la Formia, Anzio sau Terracina până la Ponza.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plaja lungă în formă de semilună, din nisip negru, vulcanic, de la poalele falezei Chiaia di Luna, accesibilă numai pe jos, din port, printr-o galerie săpată în piatră de romani.
  • Grotte di Pilato – trei peşteri de lângă Le Forna, unde romanii au săpat nişte iazuri ca să prindă peştele lor preferat, murena.
  • Înot printre arcadele şi grotele de la Piscine Naturali, în Le Forna, un încântător loc de relaxare.
  • O barcă închiriată cu care să explorezi linia dramatică de coastă şi din care să plonjezi în apă printre bancuri de peşti coloraţi care se adună printre exoticele formaţiuni stâncoase subacvatice.
  • Rezervaţia naturală şi ruinele mănăstirii benedictine din 1213, pe insula vecină, Zannone.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lucia Rosa este o eroină locală care a preferat să se arunce în mare decât să se căsătorească împotriva voinţei sale.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.