porto-santo-insula

Insula Porto Santo

Pe vreme senină, când te apropii de Porto Santo cu avionul, insula pare să strălucească – un glorios galben-auriu pe cobaltul viu al mării albastre, strălucire întreruptă din loc în loc de ciudatele fâşii de verde ale pinilor şi violetul cutelor din munte.

Considerată de localnici o „pictură făcută de zei“, această insulă idilică, aflată la 46 km nord-est de Madeira, în Oceanul Atlantic, îţi aminteşte mai mult de Africa de Nord decât de Europa – un deşert de o frumuseţe aspră, cu palmieri şi cactuşi, presărat cu pâlcuri de pini, podgorii împrejmuite cu ziduri şi mici petice cultivate cu grâu.

Porto Santo nu are decât 14 km lungime şi 5 km lăţime, dar are o incredibilă plajă de nisip auriu, care se întinde pe 9 km de-a lungul coastei de sud; spre nord sunt munţi, care la Pico do Facho se ridică la 500 m înălţime, şi o coastă stâncoasă abruptă.

Porto Santo a fost prima insulă descoperită din arhipelagul Madeira. În 1418, navigatorul portughez Joao Gongalves Zarco a fost deturnat de la cursul său spre coasta africană şi a găsit aici un port sigur; în semn de recunoştinţă, el a numit acest loc Porto Santo (Portul Sfânt).

porto-santo-insula-vedere-aeriana

Vedere aeriană a insulei Porto Santo

Cristofor Columb a venit aici în 1486 şi s-a căsătorit cu fiica guvernatorului, înainte de a pleca pe Madeira să studieze navigaţia. Asprimea vieţii şi frecventele atacuri ale piraţilor i-au făcut pe mulţi să plece pe Madeira, pentru o viaţă mai uşoară.

Insularii trăiesc din pescuit, agricultură şi din creşterea caprelor; folosesc măgari pentru transport şi boi pentru treierat. Principalul oraş, Vila Baleira, pe coasta de sud, este o îngrămădire pitorească de case albe, cu o piaţetă pavată, monumente medievale şi mici cafenele unde poţi să te relaxezi la umbra palmierilor, privind bărcile de pescari. Este una dintre cele mai puţin dezvoltate staţiuni din Europa – un paradis insular imaculat.

POPULAŢIE

5 483 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Februarie-octombrie, dar dacă nu te duci cu copiii, evită lunile iulie şi august, când insula e invadată de familii.

CUM AJUNGI ACOLO

Sunt curse zilnice de feribot; cu avionul din Madeira.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Un tur al insulei cu taxiul, microbuzul sau bicicleta.
  • Casa şi muzeul Cristofor Columb.
  • Pico do Castelo – fortăreaţa insulei.
  • Portela – punct de observare de unde ai privelişti spectaculoase asupra oceanului şl insulei.
  • Nossa Senhora da Piedade – biserica oraşului.
  • Camacha – un sat pe coasta de nord, cu smochini şi mori de vânt.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se spune că nisipul auriu din Porto Santo are proprietăţi terapeutice.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.