insula-rab

Insula Rab

Renumită pentru munţi, pentru păduri de pin, pentru plaje de nisip şi oraşul ei de poveste, Rab este una dintre cele mai încântătoare insule ale Adriaticii. Este situată chiar în largul apelor dintre insulele Krk şi Pag, la numai 2 km de continent în capătul sud-estic.

Are 22 km lungime şi cam 11 km lăţime, 93,6 km2 şi este înconjurată de insuliţe şi recife pietroase. Este cunoscută drept cel mai însorit loc din Europa, are un climat blând, deoarece munţii o protejează în faţa vânturilor Bora (din nord).

Peisajul insulei este de o frumuseţe uimitoare: de la falezele dramatice ale coastei estice, bătute de vânt, se ajunge la o succesiune de dealuri şi de platouri care urcă tot mai mult, până la un lanţ muntos înalt de 400 m, întins până în mijlocul insulei; la poalele lui sunt văi verzi cu podgorii şi păduri, care ajung până pe coasta de vest.

plajele-insulei-rab

Plajele insulei Rab

Plaja Paradisului, una dintre cele mai faimoase din Croaţia, se află pe peninsula nord-estică Lopar. Are aproape 2 km lungime, nisip fm şi auriu, ape cristaline, puţin adânci, perfecte pentru copii, iar în spate sunt păduri de pin.

O mulţime de urme ale trecutului furtunos al insulei şi bogata ei moştenire culturală se reflectă în arhitectura magnifică de aici. Oraşul Rab pare rupt din poveste – construit pe un promontoriu de pe abrupta coastă de vest, deasupra mării albastre, este o adevărată extravaganţă veneţiană, cu clopotniţe, palate, piaţete şi biserici înşirate pe străzi desuete şi întortocheate.

Această insulă magică a devenit faimoasă pentru concerte şi expoziţii de artă estivale şi pentru atitudinea tolerantă faţă de nuditate.

POPULAŢIE

9 480 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui Mai până în Septembrie, insula este foarte aglomerată în Iulie şi August – superbă atmosferă de vacanţă, pentru cei cărora le place agitaţia. Iunie şi septembrie sunt mult mai liniştite.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Jablanac, pe continent, până la Misnjak, pe Rab, faci 12 minute cu feribotul care circulă permanent; cu feribotul de la Krk sau Pag până la Lopar; cu catamaranul de la Rijeka.

E şi un autobuz de la Zagreb la Rijeka. Cu avionul – cel mai simplu e să zbori până la Rijeka (pe Krk) şi de acolo să iei un feribot până la Rab (cu bilet rezervat).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Clopotniţa bisericii Sf. Maria – un turn impresionant construit între secolele XII şi XIII, înalt de 26 m.
  • Mănăstirea Sf. Eufemia – cu două biserici, sarcofage frumoase şi opere de artă.
  • Palatul Dominis-Nimira – palat veneţian din secolul XV.
  • Palatul Ducal din secolul XIII.
  • Parcul Komrcar – o pajişte transformată într-un parc splendid în urmă cu vreo 80 de ani.
  • Kampor – sat vechi de pescari cu atmosferă paşnică şi drumuri splendide.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turismul a început pe Rab la sfârşitul secolului XIX, dar insula a intrat pe harta internaţională după ce Eduard al VIll-lea şi Wallis Simpson şi-au petrecut aici vacanţa. Se presupune că ei au dat tonul nudismului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.