Insula Reichenau

Insula Reichenau se află pe lacul Bodensee (Konstanz), în sudul Germaniei. Mai bine de o mie de ani, complexul benedictin de aici a fost unul dintre cele mai importante centre religioase din Europa. A fost înscrisă în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO pentru cea mai bine conservată mănăstire străveche din nordul Alpilor, care a jucat un rol esenţial în evoluţia artei creştine.

Mănăstirea a fost fondată în anul 724 de Sfântul Pirmin, care s-a stabilit aici cu 40 dintre adepţii lui. Abaţia a devenit un concern înfloritor, unul dintre cele mai importante centre religioase şi culturale din Europa.

Aici a fost conceput faimosul plan mănăstiresc al Sfântului Gall – un important set de reguli pentru construirea mănăstirilor şi totodată unul dintre cele mai importante documente ale monasticismului occidental. Abaţii mănăstirii erau oficiali la curtea regală, educatori ai prinţilor regali, diplomaţi şi ambasadori ai împăratului.

În secolele X şi XI, la abaţie se găsea un celebru scriptorium, unde călugării realizau magnifice manuscrise anluminate pentru clienţi influenţi, precum împăratul Otto al IlI-lea sau Heinrich al II-lea.

Foloseau cerneluri aurii, argintii şi violet şi metale preţioase sau fildeş pentru legături. Multe lucrări splendide se găsesc şi acum în biblioteci valoroase din lume.

În perioada ei de glorie, mănăstirea Reichenau colecţiona multe relicve preţioase, care au rămas până azi în superbele altare ale trezoreriei monahale. În zile de sărbătoare, ele sunt purtate pe insulă în cadrul unor procesiuni festive.

Printre cele mai importante se numără moaştele evanghelistului Marcu, carafa de la nunta din Cana Galileii şi o mostră din sângele sfânt.

Egumenul mănăstirii locuia într-o clădire cu etaj, căreia, în secolul XIV, i s-au adăugat două niveluri, pe o structură de lemn. Azi aici se află muzeul insulei; este una dintre cele mai vechi clădiri cu structură de lemn din sudul Germaniei. Muzeul expune şi obiecte care vorbesc despre viaţa liniştită a insulei şi a împrejurimilor ei.

Siturile religioase nu se limitează numai la zona mănăstirii. În secolul IX, abatele Hatto a construit aici o biserică dedicată Sfântului Gheorghe. Nava mai păstrează câteva picturi murale în stil ottonian, înfăţişând minunile lui Iisus – singurele picturi murale de acest gen pictate înainte de anul 1000 în nordul Alpilor. Deasupra intrării în criptă este un mic cavou unde sunt păstrate relicvele Sfântului Gheorghe.

reichenau-podgorii

Podgorii pe insula Reichenau

Biserica Sfinţii Petru şi Pavel, o bazilică cu trei nave, a fost construită în secolul XII în Reichenau-Niederzell. Turnurile din est au fost adăugate în secolul XV, iar porticul de pe latura vestică a fost construit în secolul XVI sau XVII. Absida semicirculară păstrează o pictură din secolul XII, care îl înfăţişează pe Iisus cu apostolii.

De-a lungul anilor au fost adăugate şi alte picturi, din care azi au mai rămas scene din patimile lui Iisus, pe latura de sud a capelei şi în portic, şi scene cu Sfântul Petru, în altar. În 1756, biserica a fost renovată în stil baroc, cu tavanuri drepte şi muluri în stil rococco, iar elementele acestui stil s-au păstrat.

POPULAŢIE

5 113 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul până la Konstanz.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Abaţia a fost un important centru spiritual timp de peste o mie de ani. O parte din ceea ce s-a păstrat aici datează din secolul IX
  • Muzeul Reichenau – găzduit de fosta casă a egumenului (una dintre cele mai vechi case cu structură din bârne din sudul Germaniei), spune povestea vieţii în mănăstire.
  • Picturile murale ottoniene din biserica Sf. Gheorghe, înfăţişând minunile lui lisus.
  • Trezoreria abaţiei, unde se află şi azi relicve preţioase primite de călugări.
  • O plimbare prin decorul pastoral şi savurarea istoriei acestei insule fermecătoare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula este legată de continent printr-o şosea.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.