Până în 1990, insula Rugen din Marea Baltică s-a aflat în spatele Cortinei de Fier şi a fost inaccesibilă occidentalilor. Este cea mai mare dintre insulele Germaniei – aproape 1 000 km2 şi o lungime de 570 km, – o coastă şerpuitoare de faleze abrupte şi golfuleţe largi, puţin adânci.
Este un paradis desprins dintr-o carte poştală, cu faleze albe, plaje largi de nisip, păduri şi lande pe care se înalţă castele romantice, biserici vechi de cărămidă, căsuţe pescăreşti cu acoperiş roşu şi orăşele desuete cu vile fin de siecle.
Principalul oraş al insulei, Sassnitz, „poarta de intrare în Scandinavia”, este un port dinamic şi plin de culoare, cu cea mai mare deschidere la mare din Europa – un chei lung de 1 450 m, unde poţi urmări de la vase de croazieră până la şalupe de pescari.

Falezele albe din Rugen
Lângă el este Parcul Naţional Jasmund, unde falezele netede de calcar -renumite pentru înălţimile lor şi pentru prăpăstiile pe care le formează – se prăbuşesc dramatic în apele mării. În spatele lizierei litorale de fag se găseşte o zonă împădurită neobişnuit de variată, unde cresc inclusiv meri şi peri sălbatici.
Pe coasta de sud-est sunt o mulţime de staţiuni idilice – vechi staţiuni balneare, cu plaje sigure, impecabil de curate, care mai păstrează farmecul secolului XIX, şi unde poţi beneficia de tot felul de tratamente, de la regimuri alimentare până la cure cu piatră de var medicinal.
Complet diferit de partea de est, peisajul din parcul naţional de pe coasta de vest este dominat de zona joasă de mlaştină sărată, şesuri mareice şi turbărie, cu o floră şi o faună incredibil de variate. Lagunele de aici sunt un paradis pentru mii de cocori şi gâşte migratoare – şi pentru pasionaţii de păsări.
POPULAŢIE
73 000 (2001)
CÂND SĂ TE DUCI
Rugen este frumoasă tot timpul anului. Sezonul tunstic durează din aprilie până în octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul fie traversând Strelasund, cu feribotul de maşini, de la Stahlbrode la Glewitz, fie traversând Baltica, din Scandinavia (Suedia, Bornholm sau Lituania) la Sassnitz. Cu maşina pe podul basculant Rugendamm (construit de nazişti în 1936). Cu avionul sau cu trenul.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Excursie cu barca pe lângă faleza de calcar – punctul de plecare este cheiul Binz şi mergi de-a lungul coastelor spre insulele din apropiere.
- See Wissower Klinken – un promontoriu bizar de calcar, pictat de celebrul artist Caspar David Friedrich.
- Castelul Raiswiek – un castel în stil neorenascentist, acum hotel. Merită să intri să fi vezi interiorul şi să admiri grădinile superbe, adevărate capodopere de horticultură.
- Centrul Parcului Naţional Konigsstuhl – în vârful unei stânci – îţi oferă şi o privelişte frumoasă asupra insulei, dar şi câteva exponate deosebite.
- Jagdschloss Granitz – cabană veche de vânătoare în pădurea Granitz, care seamănă mai degrabă cu un palat. Din turnul ei poţi vedea toată insula.
- Kap Arcona – cel mai nordic punct din Germania, pictat de Manet. Aici se află pitorescul sat de pescari Vitt, un turn de pază şi două faruri.
TREBUIE SĂ ŞTII
Naziştii au construit un uriaş complex balnear pe o lungime de 3 km de-a lungul coastei, în apropiere de Binz, ca parte a programului lor Kraft durch Freude, care urmărea să controleze distracţiile naţiunii. Au fost construite opt clădiri identice, care să asigure locuri de vacanţă pentru 20 000 de muncitori germani.
Planul nu a fost fructificat niciodată, dar aceste construcţii înfiorătoare (folosite ulterior de sovietici ca barăci militare şi acum date exemplu pentru stilul arhitectural brutal al celui de-al Treilea Reich) sunt o curiozitate care le dă frisoane turiştilor.
Booking.com