Insulă frumoasă şi izolată în apele adânci din mijlocul golfului Riga, la 37 km de continent, cu un singur sat pe teritoriul ei, Ruhnu este unul dintre colţurile ascunse ale Europei.
Este locul perfect pentru o retragere estivală liniştită – sunt aici peste 11 km2 de păduri sălbatice de pin şi plaje bătute de vânturi, pe unde poţi rătăci cu sentimentul că te afli într-un loc neatins de oameni.
Singura insulă non-costală din Estonia, Ruhnu este partea de suprafaţă a unui munte subacvatic, în est, dunele şi crestele ajung la 30 m deasupra nivelului mării, în timp ce partea de vest este câmpie joasă.
Despre istoria timpurie a insulei nu se ştiu prea multe. Au fost găsite artefacte datând din anul 5000 î.Hr., care demonstrează că insula a fost o bază pentru vânători de foci; până acum au fost descoperite urmele a şase aşezări din Epoca Pietrei.
La un moment dat, probabil prin secolul XIII, au ajuns aici suedezii, iar Ruhnu a intrat în posesia coroanei suedeze. În 1721, ca şi celelalte insule din estul Balticii, a devenit teritoriu rusesc.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproape toţi locuitorii au fost evacuaţi în Suedia şi insula a rămas, practic, nelocuită. După război a fost repopulată de estonieni, dar o furtună devastatoare din anii 1970 i-a făcut pe cei 400 de noi rezidenţi să părăsească insula.

Biserică de lemn pe insula Ruhnu
Din 1991, după ce Estonia şi-a câştigat independenţa, populaţia insulei a rămas redusă; în lunile de vară însă se umple din ce în ce mai mult de turişti occidentali în căutare de aventură.
Ruhnu este o oază rară de linişte, o escapadă idilică din mijlocul cursei de şoareci. Este înconjurată din toate părţile de frumuseţi naturale, iar insularii, care încă nu au fost pervertiţi de efectele turismului de masă, te primesc cu braţele deschise.
POPULAŢIE
97 (2015).
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-septembrie
CUM AJUNGI ACOLO
Cu o cursă regulată de feribot de la Kuressaare, pe insula Saaremaa; cu vreo ambarcaţiune care pleacă spre insulă dintr-un port important. De la Parnu pleacă săptămânal un avion.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Bisericile – o remarcabilă biserică din lemn din secolul XVII stă lângă o biserică de piatră construită în secolul XIX, pentru a înlocui biserica veche.
- Farul Ruhnu – proiectat de Eiffel şi transportat din Franţa pe bucăţi.
- Plaja Limo cu nisipuri cântătoare.
- Oaia estoniană Ruhnu – o rasă distinctă, crescută în special pentru lână.
- Muzeul Ruhnu – să afli mai multe lucruri despre istoria şi natura insulei.
TREBUIE SĂ ŞTII
Până de curând prin pădurile insulei rătăcea un urs brun care se pare că ar fi ajuns aici de pe continent pe o bucată de gheaţă plutitoare. Acum se bănuieşte că s-ar fi întors aşa cum a venit, întrucât nu a mai fost văzut din 2006.
Booking.com