sahalin-insula

Insula Sahalin

Această fâşie îngustă de pământ, de numai 6 km, aflată departe de coastele estice ale Rusiei, are o lungime de 1 000 km. Se găseşte în mijlocul celor mai bogate ape din lume. Terenul este sălbatic şi virgin – nici măcar nu a fost cercetat complet din punct de vedere geografic.

Cam o treime din partea de nord este taiga mlăştinoasă pe care se întind kilometri de păduri de foioase splendide, în care se estimează că trăiesc circa 3 500 de urşi bruni. Există doi vulcani noroioşi, peste 16 000 de lacuri, plus vreo 60 000 de râuri şi izvoare care colcăie de somon sălbatic.

Sahalin era deja locuită la începutul secolului XIX, când au venit japonezii din Hokkaido, atraşi de apele pline de peşti, balene şi foci. Ei şi-au proclamat controlul asupra insulelor în 1845, spre regretul Rusiei, care, zece ani mai târziu, a negociat un tratat prin care insula a fost împărţită în două.

Imediat ţarul a înfiinţat în mlaştinile din nord o colonie penitenciară; până la urmă, în 1875, ruşii au preluat şi partea de sud, pe care au primt-o la schimb pentru Insulele Kurile. Scriitorul şi medicul Anton Pavlovici Cehov şi-a petrecut aici trei luni, în 1890, studiind viaţa grea a deţinuţilor. El a afirmat că închisoarea este un „iad“, iar raportul făcut de el a dus la închiderea temniţei.

formatiuni-stancoase-la-capul-velikan

Formaţiuni stâncoase în zona Capului Velikan

Capitala insulei, lujno-Sahalinsk, este un orăşel excentric -un amestec bizar de căsuţe de lemn, blocuri de ciment şi clădiri de birouri, noi şi strălucitoare, ridicate la câţiva paşi de pădurile virgine.

Insula a fost deschisă pentru occidentali abia în 1990, aşa că industria turistică este la început, deşi se dezvoltă rapid. Dacă ai spirit de pionier şi nu te sperie greutăţile, insula Sahalin este un adevărat vis pentru aventurierii naturii.

POPULAŢIE

498 000 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-octombrie, când poţi vedea balene. Pentru privelişti spectaculoase, cel mai bine ar fi în septembrie şi octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internă de la Habarovsk. Vladivostok, Moscova sau Irkutsk.

Cu o cursă internaţională directă de la Seul sau Tokyo până la lujno-Sahalinsk, sau cu feribotul. Din aprilie până la jumătatea lunii decembrie, cu vaporul de la wakkanal, în capătul de nord al Japoniei, până în portul Korsakov.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Creasta Jdanko, în golful Buruni – formaţiuni vulcanice, râuri de lavă întărită şi cascade.
  • Peştera carstică Vaidinskaia, cea mai frumoasă din Orientul îndepărtat rusesc.
  • Capul Velikan – faleze şi formaţiuni stâncoase spectaculoase.
  • Un tur al insulei cu trenul cu aburi.

TREBUIE SĂ ŞTII

În Sahalin se ajunge greu şi se trăieşte greu – ierni geroase şi veri scurte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.