san-giulio

Insula San Giulio

Aproape de lacul Maggiore, la poalele Alpilor, lacul Orta are un farmec pitoresc şi o imagine liniştită, de multe ori ceţoasă. Dintre toate satele şi oraşele care stau confortabil pe malurile deluroase, verzi şi împădurite, cel mai frumos şi cel mai vechi este oraşul Orta, în capătul unui promontoriu, chiar vizavi de această insulă interesantă, la 400 m în larg.

Isola San Giulio are numai 275 m lungime şi 140 m lăţime, dar e înţesată de clădiri, turnuri şi terase amplasate elegant printre copaci semeţi. Toate sunt dominate de mănăstirea benedictină şi seminarul în formă de cruce care în 1842 a înlocuit castelul şi palatul episcopal vechi de peste 1 000 de ani.

Cea mai mare clădire de pe insulă este bazilica San Giulio, fondată în anul 390 de Julius de Novara, care se odihneşte în cripta bisericii. Nu au rămas prea multe după ce Otto I a distrus biserica originală, în anul 962, dar regele a dăruit pământul bisericii şi atunci s-a început construirea acestui edificiu în stil romanic, care ulterior s-a extins.

cladire-baroca-san-giulio

Cladire in stil baroc de pe insula San Giulio

Frumuseţea deosebită este amplificată de o linişte neaşteptată. Scurta alee circulară, care trece prin faţa mănăstirii şi a somptuoaselor vile particulare din secolul XVIII, aliniate pe malurile insulei, chiar se numeşte „Drumul Tăcerii”; este plină de afişe care te admonestează: „Ascultă apa, vântul, paşii tăi“ sau te sfătuiesc: „Dacă ajungi să fii tu cu adevărat, eşti totul”.

Poate ca reacţie la această pietate spirituală, pe una dintre vilele particulare este scris un proverb veneţian – „Protejează această casă – nu lăsa niciodată un avocat sau un doctor să pună piciorul aici”.

POPULAŢIE

110 (estimare 2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. E la fel de frumoasă învăluită de ceţuri în luna februarie sau reflectată limpede în sticla lacului, în serile de vară. Du-te în luna iunie, când se desfăşoară Festivalul de Muzică veche la villa Tallone, sau în septembrie, când în fiecare duminică se susţin concerte de pian.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Orta San Giulio, Omegna, Pella sau oricare alt sat de pe malul lacului; cu taxiul acvatic de la Orta; singur, cu o barcă închiriată din portul Orta.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sculpturile elaborate din amvonul bisericii, făcut din marmură cenuşie-verzuie, adusă din cariera Oira.
  • Exuberanţa frescelor din biserică pictate şi repictate de-a lungul a patru secole (cea mai veche e din 1420) – aşteaptă-te să vezi o labă de picior renascentistă ataşată la un picior manierist şi alte anomalii interesante.
  • Insula, în zorii zilei, vara, văzută de pe malul lacului, când parcă emană misticismul ei secular – atunci o să crezi toate legendele despre ea.
  • Panourile de lemn din secolul XV, din cripta bisericii, pe care sunt pictate scene din viaţa lui San Giulio, inclusiv alungarea balaurului de pe insulă.
  • Calitatea deosebită a lucrărilor de artă manieriste şi baroce din cele 20 de capele dedicate Sfântului Francisc din Assisi, construite în perioada 1583-1788 în complexul religios – înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO – de la sacro Monte, muntele din spatele oraşului Orta. De pe Sacro Monte ai cea mai bună privelişte asupra Insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII
În multe dintre mâncărurile locale se foloseşte „carne tocată de măgar”, dar în meniurile pe care le primesc turiştii nu apare niciodată traducerea acestui ingredient.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.