santorini

Insula Santorini

În nordul Mării Egee, la circa 200 km sud de Grecia continentală, se află Santorini, o spectaculoasă insulă vulcanică din grupul Cicladelor, renumită pentru peisaje dramatice, pentru apusuri magnifice şi pentru plaje fine. Frumuseţea insulei şi dinamismul vieţii de noapte au făcut din ea o destinaţie turistică populară.

Când vezi de sus forma de inel, cu un golf marin uriaş în centru, îţi dai seama că insula este rămăşiţa unui vulcan gigantic, vulcan care a erupt pe la 1650 î.Hr. – cea mai mare explozie la care planeta a fost martoră. Pereţii calderei care înconjoară golful se ridică abrupt până la 300 m.

Urmele vechilor erupţii sunt vizibile în benzile colorate de pe falezele insulei: fiecare reprezintă un strat de cenuşă comprimată, expulzată de o erupţie. Mica insulă din mijlocul golfului este un alt con vulcanic.

S-a demonstrat că erupţia masivă a provocat un tsunami care a dus, indirect, la declinul civilizaţiei minoice, care se dezvolta în principal pe insula Creta din apropiere. Aşezările minoice de pe Santorini au fost acoperite de lavă; uimitoarele vestigii de la Akrotiri îţi asigură o excursie fascinantă. Sunt case cu trei niveluri, cu fresce magnifice, cu ceramică şi scări interioare, iar sistemul de apă caldă şi rece sugerează un oraş prosper şi rafinat.

Thira este capitala insulei, cocoţată pe nişte dealuri la 300 m deasupra portului. Arhitectura ei este un amestec plăcut de stiluri, veneţian şi tradiţional cicladic, iar străzile albe, pietruite, sunt pline de magazine şi cafenele.

santorini-ia

Frumosul oraş Ia, privind spre Marea Egee

Vara, Thira se aglomerează, când sosesc aici navele de croazieră şi turiştii vizitează oraşul. Sunt trei modalităţi de a urca în oraş, din port – cu telecabina, cu măgari sau pe jos, pe cele 300 de trepte care alcătuiesc un zigzag ciudat.

Oraşul Ia (uneori ortografiat Oia) este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă, cu case frumoase, albe şi cupole albastre, dar destul de aglomerat din cauza turiştilor. De aici ai privelişti frumoase spre largul mării, în est, şi spre golful din vest; mulţi oameni se adună după-amiaza ca să vadă cum apune soarele deasupra golfului – o imagine de neuitat.

POPULAŢIE

15 550 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul din Grecia continentală sau de pe alte insule greceşti; cu avionul de la Atena, Salonic sau alte câteva oraşe europene.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Excavaţiile de la Akrotiri – acest oraş minoic a fost îngropat sub lavă în timpul erupţiei vulcanului, iar săpăturile arheologice au scos la iveală clădiri cu mai multe etaje şi fresce frumoase.
  • Muzeul arheologic din Thira – povestea oraşului Akrotiri şi a altor aşezări de pe insulă, exemplificată cu artefacte din Neolitic şi din Epoca Bronzului.
  • Plajele – cea mai bună este probabil la Perissa, dar nisipul negru din fermecătorul oraş Kamari merită măcar o vizită de o zi.
  • Mesa Gonia – un mic sat cu frumoase case tradiţionale, ceva ruine rămase în urma cutremurului din 1956, vile restaurate şi o vinărie.
  • Pyrgos – un sat din interiorul insulei, cu câteva case mari, ruinele unui castel veneţian şi câteva biserici bizantine.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula este numită uneori şi Thira.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.