Insula Sark

Sark este cea mai mică dintre principalele Insule ale Canalului. Se află la circa 128 km de Anglia şi la 32 km de coasta Normandiei. Este atât de mică încât pe insulă nu există maşini; aici transportul se face pe jos, cu căruţa, cu tractonil sau cu bicicleta.

Istoria insulei Sark este lungă şi complicată. Până la mijlocul secolului XVI a fost paradisul piraţilor şi a fost frecvent invadată de francezi. În 1563, Helier de Carteret, senior de St. Ouen în Jersey, a primit de la regina Elisabeta I privilegiul de a se stabili pe Stark. Multe dintre legile insulei datează din această perioadă, iar conducătorul insulei încă este numit senior.

Insula este alcătuită din faleze abrupte şi stâncoase, care se ridică în medie la 90 m deasupra nivelului mării către un platou central, în punctul cel mai înalt vei vedea o moară de vânt din 1571.

Ca să ajungă pe acest platou, turiştii debarcaţi în portul minuscul trebuie să urce printr-un tunel săpat în piatră, construit în 1866.

La Coupee leagă insula Sark de Little Sark

Greater Sark este legată de Little Sark printr-un istm îngust, pavat, denumit La Coupee. Lăţimea lui e de numai 2,7 m, iar de o parte şi de alta sunt râpe ameţitoare, de până la 90 m. La Seigneurie, conacul lui de Carteret, construit în 1565, ar fi fost înălţat pe locul unei mănăstiri ridicate în perioada creştinismului timpuriu. Deşi acum se află în proprietate privată, grădinile – printre cele mai frumoase din zonă – sunt deschise publicului.

Este o insulă fermecătoare, cu frumoase plaje de nisip şi golfuri în jurul coastelor care le adăpostesc de vânt. Aici cresc peste 600 de specii de plante şi flori sălbatice. Pe faleze cuibăresc păsări de mare, iar păsările de pradă, cântătoare şi migratoare profită de acest peisaj neatins.

POPULAŢIE

Aproximativ 600

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar cea mai mare probabilitate de vreme bună e în perioada aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Guernsey, Jersey sau din Normandia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica St. Peter’s (1820).
  • Închisoarea Sark – construită în 1856. Putea reţine numai două persoane deodată, aşadar e cea mai mică închisoare din lume.
  • La Grande Greve – probabil cel mai frumos golf de pe Sark.
  • plimbare prin valea Dixcart până la tunul străvechi de la Hogs Back.
  • Peşterile Boutique şi Gouliot.
  • partidă de înot la reflux în bazinul Venus, pe Little Sark.

TREBUIE SĂ ŞTII

Printre legile curioase ale insulei – venitul nu se impozitează; Seniorul este singura persoană de pe insulă care are dreptul de a avea în proprietate porumbei şi singurul care poate deţine o căţea nesterilizată!


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.