insula-silba

Insula Silba

Una dintre cele mai mici insule dalmate din nord, de numai 15 km2, Silba are o întindere lină de teren cu dealuri joase acoperite de vegetaţie mediteraneeană diversă – copaci, tufăriş şi flori, printre care se găsesc podgorii. Drumuri de ţară te poartă prin văi împădurite până spre ţărm, unde sunt multe golfuri frumoase şi discrete şi porturi micuţe.

Nu există maşini – localnicii folosesc pentru transport un fel de velociped. În punctul cel mai îngust al insulei – doar 700 m lăţime – se află şi singurul sat, lângă frumoasa plajă Sotorisce, renumită pentru apele extraordinar de limpezi şi albastre şi fundul nisipos, puţin adânc.

Silba a fost colonizată de croaţi încă din secolul VIII, iar în 1091 a devenit proprietate a bisericii – religiozitatea locuitorilor ei este demonstrată de cele şase biserici. Insularii au devenit cei mai mari transportatori de animale, pe care le luau din Zagreb şi le duceau la Veneţia – erau cunoscuţi drept cei mai buni marinari şi constructori de vase din zonă.

apele-superbe-de-smarald-ale-marii-adriatice

Apele superbe de smarald ale Mării Adriatice

În secolul XVIII, insula era numită „poarta spre Dalmaţia”, şi ajunsese în culmea prosperităţii – deţinea o flotă de aproape 100 de corăbii. Mulţi ani, insula s-a aflat în proprietatea unei familii nobile veneţiene, care lua zeciuieli zdravene din toate câştigurile insularilor. După o dispută îndelungată, locuitorii au reuşit să cumpere insula pe 19 martie 1852, de Sf. Iosif, sărbătoare care şi acum este cea mai importantă.

Una dintre cele mai însorite insule din Adriatica, cu o briză plăcută din vest, care domoleşte verile caniculare, Silba este un loc fermecător unde poţi să faci plajă şi plimbări cu barca şi să pescuieşti.

POPULAŢIE

265 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui mai la începutul lui septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Sunt bărci care pleacă zilnic din Zadar, de două ori pe săptămână de la Rijeka sau Puia, pe continent, sau de pe insula Losinj.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Sf. Marcu şi cimitirul din secolul XVII.
  • Dobre Verde şi Nozdre – mici golfuri izolate la poalele pădurilor.
  • Pernastica – golf cu nisip aflat în topul primelor zece golfuri frumoase din Croaţia.
  • Toreta – turn hexagonal înalt de 15 m, de unde ai o panoramă uimitoare.
  • Vele Stene – singurul loc de pe insulă unde malul e abrupt.
  • Varh – cel mai înalt punct de pe insulă, la 80 m.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Silba nu există hoteluri, dar sunt multe camere şi apartamente de închiriat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.