insula-sjaelland

Insula Sjaelland – (Zealand)

Potrivit mitologiei scandinave, Zealand a fost o bucăţică din teritoriul suedez, pe care zeiţa Gefjun a furat-o de la rege şi a dus-o în apă, ca s-o ofere danezilor. Cu o suprafaţă de 7 031 km2, este cea mai mare insulă din Danemarca, separată de Suedia de strâmtoarea îngustă Oresund.

Nordul insulei este numit „Zealandul Regal de Nord“ datorită asocierii cu monarhia daneză. În fiecare an, în luna iulie, Palatul Regal de la Fredensborg, pe lacul Esrom, se deschide pentru public. Marile oraşe Copenhaga, Helsingor şi Roskilde (fosta capitală daneză) sunt în nordul insulei; aici vei vedea majoritatea siturilor istorice şi tot aici sunt atracţiile urbane.

frederiksborg-castel

Castelul Frederiksborg

În contrast absolut, Zealandul de Sud este rurală – păduri virgine şi teren cultivabil, orăşele adormite, drumuri înguste, biserici medievale şi plaje cu nisip alb.

Copenhaga, pe malul estic, s-a întins şi pe insula din apropiere, Amager; este una dintre cele mai frumoase capitale din Europa, cu palate, pieţe istorice, Frederiksberg Park şi dinamicul port Nyhavn, unde a locuit odinioară Hans Christian Andersen. Tot în port este şi Mica Sirenă, simbolul naţional al Danemarcei.

Glaciaţiunile au lăsat urme pe suprafaţa insulei – un relief domol, cu văi fertile morenice, zone pietroase, lacuri, fiorduri şi peninsule săpate în timpul topirilor din epoca glaciară. Niciodată nu eşti prea departe de un ţărm nisipos sau de un sat pitoresc de pescari; sunt câteva oraşe fermecătoare, cum este Hundested, cu portul lui animat, sau Frederiksvaerk, cu canalele lui.

Este o insulă cu trăsături extrem de diferite şi un ciudat farmec viking. Exact când îţi spui că ai văzut totul, îţi dai seama că abia ai început explorarea şi descoperi mereu câte ceva.

POPULAŢIE

2 267 659 (2016)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cel mai simplu este direct cu avionul până la Copenhaga.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Catedrala din Roskilde, înscrisă în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.
  • Grădinile Tivoli, Copenhaga – parc de distracţii de renume internaţional.
  • Castelul Kronborg, Helsingor (Elsinore) – unul dintre cele mai importante castele renascentiste din nordul Europei, decorul pentru Hamlet.
  • Vechiul oraş-port Koge.
  • Castelul Vordingborg.
  • Muzeul de Artă Modernă Louisiana, Humblebaek, care deţine o renumită colecţie de artă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi face foarte simplu o excursie în Suedia – nu trebuie decât să traversezi canalul Oresund, cu una dintre frecventele curse de feribot, sau, eventual, cu maşina pe podul inaugurat în anul 2000.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.