insula-skopelos

Insula Skopelos

Skopelos se află în largul coastelor Tesaliei continentale şi, la fel ca peninsula vecină, Pelion, este muntoasă şi împădurită. Nord-estul ei, cu faleze înalte, este pietros şi expus; la câteva golfuri se poate ajunge cu barca. Sudul şi estul au porturi adăpostite, sate mici, plaje de pietriş şi ape uimitor de limpezi. Poate lipsa plajelor cu nisip a protejat insula de turismul de masă şi i-a conservat tradiţiile.

Dezvoltarea urbană e slabă şi majoritatea turiştilor vin de pe continent. Acestă insulă fertilă produce măsline şi struguri, dar specialităţile ei sunt prunele şi migdalele. Drumeţii vor întâlni ferme, livezi de măslini şi de fructe, păduri răcoroase de pin, dealuri, poate şi vreuna dintre nenumăratele biserici izolate. Din oraşul Skopelos porneşte un traseu marcat care trece pe lângă mai multe mănăstiri şi îţi oferă privelişti superbe.

Vestigiile arheologice sugerează că Skopelos a fost un avanpost minoic. Legenda spune că unul dintre guvernatorii insulei a fost fiul Ariadnei şi al lui Dionysos, zeul vinului, şi că acest Staphylos („strugure”) a introdus cultura viţei-de-vie.

skopelos-oras

Pitorescul oraş Skopelos

După ce secole la rând populaţia a trăit sub diverse stăpâniri, în secolul XVI toţi au fost măcelăriţi de amiralul-pirat turc Barbarossa. Revenirea insulei este evidentă când priveşti casele deosebit de frumoase din oraşul Skopelos – insula a scăpat de cutremure şi de distrugerile din al Doilea Război Mondial.

Construit în jurul unui golf adăpostit, portul are cheiuri pline de baruri, magazine şi taverne; pe măsură ce clădirile urcă mai sus pe amfiteatrul dealului, străzile se îngustează şi devin alei abrupte, de-a lungul cărora căsuţele se înghesuie printre biserici micuţe.

Toate sunt orbitor de albe, însufleţite însă de obloane colorate şi de o mulţime de Hori. Urcuşul abrupt se încheie la ruinele unei fortăreţe de unde te poţi bucura de splendida panoramă a oraşului şi de baruri unde să te răcoreşti.

POPULAŢIE

4 960 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, începutul lui Iulie, Septembrie şi începutul lui Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter sau o cursă aeriană internă până la Skiathos, apoi cu hidroavionul; cu feribotul sau hidroavionul de la Salonic sau voios, via Skiathos.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Glossa – cealaltă aşezare importantă de pe insulă. Construită sus, pe coasta de nord-vest, este un orăşel tradiţional grecesc de deal – alb, liniştit şi frumos, parcă neatins de timp.
  • masă la o tavernă umbroasă unde se serveşte peşte, lângă micul port Agnondas.

TREBUIE SĂ ŞTII

E posibil ca locuitorii oraşului Glossa să fi emigrat din Tesalia – arhitectura lor e diferită de cea din restul insulei, la fel şi dialectul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.