insula-skye

Insula Skye

Cea mai cunoscută dintre insulele scoţiene, Skye, 80 km de la cap la coadă, are o mulţime de lucruri atractive, iar peisajele uimitor de frumoase sunt printre primele. Încă de când victorienii au descoperit bucuria căţărării pe spectaculoasa creastă Cuillin, insula a început să atragă tot mai mulţi turişti vara, iar acest lucru şi schimbările ei de climă celebre sunt singurele neajunsuri.

Vizitată de Sfântul Columban în anul 585 d.Hr., insula Skye s-a aflat în mâinile scandinavilor vreme de 300 de ani, până când a fost împărţită de trei clanuri scoţiene, care s-au luptat continuu pentru ea.

Cea mai faimoasă rezidentă a insulei, Flora MacDonald, şi-a câştigat nemurirea datorită ajutorului acordat lui Bonnie Prince Charlie, când acesta a fugit în Franţa în 1745; mormântul ei poate fi vizitat la Kilmuir.

Pe la 1800, multe familii au fost silite să plece din cauza dezastruoasei revolte iacobine şi a epurărilor care au urmat. Azi, baza economiei este reprezentată de turism şi a fost construit şi un pod care face legătura cu continentul.

insula-skye-portree

Portree, fermecătorul oraş al insulei

Principalul punct de atracţie este creasta Cuillin, un loc perfect pentru căţărări şi drumeţii, dar peninsula Trotternish, din nord, este la fel de fascinantă, cu peisaje superbe de coastă şi ciudate formaţiuni stâncoase, cum ar fi Kilt Rock sau acele de piatră înalte de 50 rn Old Man of Storr aflate la câţiva kilometri de principalul oraş al insulei, Portree – o fermecătoare aşezare pe malul unui lac adânc cu apă sărată.

Pe coasta de vest merită să vizitezi peninsula Minginish. Dacă vremea e urâtă, fă un popas la celebra distilerie Talisker. Fondată în 1830, aici se producea whisky de malţ, favoritul lui Robert Louis Stevenson.

POPULAŢIE

10 000.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara sunt mai multe şanse de vreme bună, dar primăvara şi vara e mai puţin aglomerat.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu feribotul de pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Extraordinarele vârfuri ale muntelui Quiraing, în apropiere de Staffin. Ruinele bântuite ale castelului Duntulm.
  • Castelul Dunvegan, construit în secolul XIII, fortăreaţa clanului MacLeod.
  • Castelul Armadale şi Muzeul Insulelor.
  • Centrul turistic Bright Water, de la Kyleakin, unde a trăit odată naturalistul Gavin Maxwell, şi Forestry Commission, ascunzătoarea vidrelor de la Kylerhea.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1891, Sir Hugh Munro a publicat celebra carte Table of Heights over 3000 feet, botezând cu numele lui toate cele 284 de vârfuri cu înălţimi mai mari de 914 m. În 1901, reverendul Robertson a inventat un sport care a devenit tot mai popular – „cucerirea munro-urilor”. El a cucerit/urcat toate vârfurile cu acest nume, în afară de inaccesibila creastă Culllin, unde sunt 12 munro-uri.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.