skyros-insula

Insula Skyros

Cea mai mare şi cea mai puţin populată din grup, Skyros se află la sud de celelalte Sporade, mai aproape de Ewia decât de Tesalia continentală. Nordul insulei este deluros, cultivat şi împădurit, iar în sudul muntos şi pietros trăieşte o specie străveche de ponei semisălbatici.

Skyros are multe plaje, unele accesibile doar pe jos; cele mai frumoase se găsesc pe coasta de nord-est. Până nu de mult, aici nu veneau decât turişti care participau la cursuri de stiluri alternative de viaţă, ţinute într-un centru cu tradiţie.

În mitologie, Tezeu şi-a găsit aici moartea, iar tânărul Ahile s-a ascuns îmbrăcat în haine de fată. În epoca bizantină, insula a fost iar ascunzătoare – pentru răufăcători exilaţi de pe continent. Din amestecul şi colaborarea acestora cu marinarii a rezultat o elită bogată, care şi-a umplut casele cu comori – unele furate.

skyros-oras

Oraşul Skyros

Extraordinarele case tradiţionale, ca nişte muzee de familie în miniatură, sunt construite în această perioadă. Printre frumoasele tricotaje moderne şi vase pictate pe care le găseşti aici, vei vedea şi broderii vechi, obiecte de aramă şi porţelanuri. Mobila cu sculpturi sofisticate poate să fie veche de 200 de ani.

Departe, în sud, la Tris Boukes, se află mormântul poetului Rupert Brooke, care a murit în largul mării, în 1915, când se ducea spre Gallipoli. Oraşul Skyros este o glorioasă îngrămădire de case în stil cicladic, cuburi albe pe o faleză înaltă, deasupra frumoaselor plaje lungi de nisip Magazia şi Molos.

Labirintul de străduţe este o încântare; aici poţi vedea insulari îmbrăcaţi în costume tradiţionale – bărbaţii sunt încălţati cu sandale din curele groase de piele care seamănă cu încălţămintea medievală.

POPULAŢIE

2 990 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, începutul lui Iulie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă aeriană internă de la Atena sau Salonic; cu feribotul de la Kymi, pe Ewia, şi cu autobuzul de la Atena.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Faltaits – găzduit în vila unei familii din oraşul Skyros, o minunată colecţie de artă populară, cărţi, fotografii şi ale lucruri rare.
  • Kastro – fortăreaţă mai degrabă bizantină, deasupra oraşului Skyros, unde se ajunge printr-un tunel şi prin curtea unei mănăstiri. Priveliştea de aici e splendidă şi plimbarea pe aleile liniştite din spate este foarte plăcută.
  • Monumentul Brooke – o statuie clasică de bronz, „Poezia Nemuritoare”, la marginea oraşului Skyros, cu faţa spre mare. În anii 1930, când a fost dezvelită, nuditatea statuii a provocat controverse.

TREBUIE SĂ ŞTII

Carnavalul care se organizează înaintea Postului Mare îşi are originea într-un ritual precreştin; „fecioare” travestite dansează în jurul oraşului cu tineri acoperiţi cu blănuri de capră, împodobiţi cu ghirlande de flori şi clopote de oi.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.