insula-spetses

Insula Spetses

Insula argo-saronică la cea mai mare depărtare de Pireu, Spetses oferă o linie de coastă presărată cu golfuri umbrite de pini, plaje şi un interior încă bine împădurit, în ciuda numeroaselor incendii forestiere. Este de mult timp favorita turiştilor, dar planificarea bine gândită a permis insulei să-şi păstreze farmecul.

Spetses a fost locuită în special de refugiaţi de pe continent şi s-a îmbogăţit din construcţia de vase. Cel mai colorat personaj al insulei este Laskarina Bouboulina, eroina războiului de independenţă. Văduvă în două rânduri şi foarte bogată, ea şi-a comandat o navă de război personală şi în 1821 a fost în fruntea blocadei de la Nauplion.

A murit acasă, împuşcată în timpul unei dispute de familie. Casa ei a fost transformată în muzeu de urmaşi. Un alt fiu al insulei, filantropul Sotiris Anargyrios, a replantat pini, a finanţat drumuri şi clădiri, inclusiv o şcoală-internat după model englezesc. Aici a predat scriitorul John Fowles – mai târziu a folosit insula ca loc de desfăşurare al poveştii din romanul Magicianul.

agia-paraskevi

Plaja Agia Paraskevi

Portul Dapia este plin de case veneţiene. Constructorii de nave încă prosperă pe Spetses, iar dacă o să mergi de-a lungul cheiului o să vezi o mulţime de şantiere în care se construiesc ambarcaţiuni tradiţionale din lemn.

La golfurile mai îndepărtate sau la tavernele sezoniere se poate ajunge cu autobuzul, cu scuterul sau bicicleta – ba şi cu trăsura.

POPULAŢIE

4 027 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, iunie, septembrie şi începutul lui octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu hidroavionul sau feribotul din Pireu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vechiul port fortificat, unde bărci pescăreşti multicolore stau printre iahturi de lux; portul încă ameninţă cu tunurile de pe ziduri.
  • Muzeul – găzduit în splendida vilă Mexis, casa primului guvernator al insulei. Aici vei vedea picturi, vestigii ale războiului de independenţă şi o colecţie de rostre de galion.

TREBUIE SĂ ŞTII

Bouboulina, reprezentată într-o postură eroică, trăgând cu tunul, apărea pe bancnota veche de 50 de drahme.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.