insula-stolbni

Insula Stolbni

Insula Stolbni este una dintre cele 160 de insule de pe lacul Seliger, în vestul Rusiei, la circa 360 km de Moscova. Lacul este de fapt un sistem lacustru complex de 212 km2, cu lacuri interconectate, canale şi insule, o rezervaţie naturală înconjurată de o regiune sălbatică, de dealuri, mlaştini, păduri de pin şi mesteacăn populate de elani, urşi bruni, lincşi şi lupi.

În acest splendid decor natural, Stolbni, o insulă micuţă aflată la 10 km de malul sudic al lacului, este remarcabilă pentru uriaşa ei mănăstire – un edificiu maiestuos, care îţi taie răsuflarea, văzând cum se ridică din apele lacului.

Construită între secolele XVI şi XIX, mănăstirea Nilova Pustin, cunoscută mai bine drept „Ermitajul lui Nilu, este unul dintre cele mai impresionante ansambluri cu arhitectură neoclasică din Europa, cu patru biserici cu domuri din secolul XVIII şi o catedrală de la începutul secolului XIX, aşezate în mijlocul unor grădini înconjurate de un elegant zid de piatră.

manastirea-nilov

Mănăstirea Nilov

Originile mănăstirii nu sunt tocmai clare; potrivit unei legende, un om sfânt, cunoscut pentru darul lui de vindecător şi de prezicător, a auzit în vara anului 1528 o voce divină care i-a poruncit să se ducă pe insula Stolbni, atunci nelocuită. El a murit aici în 1555, după 27 de ani de sihăstrie.

Faima lui era atât de mare încât ţarul a acceptat să se ridice aici o mănăstire pentru slava lui Dumnezeu şi pentru folosul oamenilor. În 1594 s-au construit o biserică şi chilii pentru călugări.

Mănăstirea a devenit celebră pentru vindecări miraculoase şi, la un moment dat, era cel mai vizitat centru religios din lume, unde veneau zeci de mii de pelerini anual. Este unul dintre cele mai măreţe monumente culturale ale epocii ortodoxe.

POPULAŢIE

O comunitate mică de călugări.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie sau decembrie şi ianuarie, dacă vrei să vezi peisaje splendide de iarnă şi serbarea de Anul Nou.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul sau maşina de la Moscova ori Sankt-Petersburg până la Ostaşkov, via Tver. Din portul Ostaşkov cu barca până la Stolbni sau 25 km cu maşina pe marginea lacului, apoi pe jos, pe un pod îngust de lemn care traversează un şanţ mic.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Imensa clopotniţă a catedralei – privelişti panoramice.
  • Biserica Vosdvijenskaia, din secolul XVIII, de un alb imaculat.
  • O plimbare cu barca pentru explorarea celorlaltor insule.
  • Ostaşkov – unul dintre cele mai frumoase oraşe de provincie din Rusia.

TREBUIE SĂ ŞTII

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când Rusia şi Germania încă aveau un tratat de pace, bolşevicii au ucis toţi călugării şi au folosit mănăstirea ca loc de detenţie pentru prizonieri polonezi, aproape toţi executaţi în 1940. După acest masacru sinistru, insula a fost părăsită; abia de curând călugării au revenit aici ca să renoveze clădirile şi să facă din nou Stolbni un centru religios.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.