susak-insula

Insula Susak

Micuţa insulă de numai 3,8 km2, în largul mării, la vest de Losinj, este una dintre cele mai joase din golful Kvarner, cu cea mai mare înălţime la 98 m. Susak este un unicat geologic în regiune: terenul ei este compus în întregime din nisip, aşezat în straturi care ating grosimea de 100 m, pe un fundament de calcar.

Este unul dintre puţinele locuri din Croaţia unde nu vei avea absolut nici o problemă să găseşti o plajă cu nisip adevărată. De-a lungul ţărmului, pe toată lungimea de 11 km, este un drum de coastă care trece numai pe lângă plaje cu nisip fin şi auriu şi locuri sigure de înot.

Ca multe dintre insulele dalmate, Susak are o istorie tulbure, plină de jafuri şi invadatori. A fost un important punct de navigaţie din vest pe ruta Istria-Dalmaţia şi se află pe hărţile maritime încă din secolul XIII.

Insularii au trăit într-o asemenea izolare încât şi azi şi-au păstrat dialectul vechi de secole, obiceiurile şi ceremonialele de nuntă, ca şi extraordinarul costum popular feminin cu fustă plină, foarte scurtă, în culori vii, care seamănă cu un tutu.

susak-sat

Singurul sat din Susak

Susak a fost întotdeauna renumită pentru calitatea excepţională a vinului, considerat cel mai bun din Croaţia. Din păcate, după al Doilea Război Mondial, climatul politic şi economic a provocat un exod în masă spre SIJA, şi astfel cea mai mare parte a terenurilor au fost abandonate. Totuşi, cele cincisprezece podgorii care mai există aici produc şi azi acest vin superb.

Susak este şi acum un loc ciudat de desuet, cu un singur sat, const ruit în jurul unui mic golf izolat unde pot ancora iahturi. Este locul ideal pentru o vacanţă relaxantă la mare, departe de mulţimile nebune de turişti.

POPULAŢIE

Sub 200.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse zilnice cu barca din Losinj.

La Losinj poţi ajunge cu avionul sau cu barca de pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Capela Merina din cimitirul Fecioara îndurerată.
  • Farul de la Garba, cel mai înalt punct de pe insulă.
  • Biserica satului, cu o cruce din secolul XII.
  • Golful Bok, cu plajă de nudişti.
  • Degustarea vinului local.

TREBUIE SĂ ŞTII

Susak este renumită ca loc de scufundări – considerat unul dintre cele mai bune din Croaţia, pentru cei mai puţin experimentaţi -, recife, canioane şi epave scufundate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.