Aflată la numai 41 km vest de Rodos, aproape de Turcia continentală, micuţa insulă Symi face parte din Dodecanes. Interiorul acestei insule plăcute, muntoase, este împânzit de văi frumoase, iar coasta ei este plină de stâncării şi golfuri fermecătoare, multe accesibile doar cu barca.
Insula a făcut parte din Imperiul Roman, apoi din cel Bizantin, până când, în 1373, a fost cucerită de cavalerii ioaniţi; prin iscusinţa lor de constructori de vase şi comercianţi, insula a devenit prosperă – în special datorită construcţiei de vase şi a pescuitului de bureţi.
În 1522, Symi a fost preluată de Imperiul Otoman, dar a continuat să prospere. Epoca de glorie a fost la mijlocul secolului XIX, când populaţia ajunsese la aproape 30 000 şi au fost construite multe dintre clădirile neoclasice care se văd şi azi. Symi a trecut de la turci la italieni, apoi la nazişti şi britanici, până când a intrat în componenţa Greciei, în 1948.
Principala aşezare, în nord-estul insulei, se numeşte Symi, dar localnicii îi spun mai frecvent Gialos. Oraşul este împărţit în jumătatea de jos şi jumătatea de sus. Partea de sus este numită Chorio şi este dominată de fortăreaţa cavalerilor ioaniţi. Castelul a fost construit la începutul secolului XV pe situl unei fortificaţii mai vechi.
A supravieţuit până în al Doilea Război Mondial, când a fost folosit ca depozit de muniţie. Depozitul a fost aruncat în aer, distrugând castelul şi biserica din curtea acestuia. O parte dintre zidurile lui au mai rămas -de pe ele se văd foarte frumos împrejurimile.

Frumosul port Symi
Partea de jos a oraşului, cu zona din jurul portului, este foarte pitorească, cu dealurile verzi din jur care parcă sunt un amfiteatru natural. Cele două jumătăţi sunt legate prin Kali Strata, 350 de trepte de-a lungul cărora se înşiră case în stil neoclasic, colorate în nuanţe pastel, şi curţi pline de flori.
Pe insulă sunt multe biserici şi mănăstiri frumoase – la unele poţi ajunge pe jos, la altele, numai cu barca. Biserica Sfinţii Constantin şi Elena, în valea din sudul localităţii Vigla, are grădini şi terase drăguţe, într-un golf din sud-vestul insulei, mănăstirea Arhanghelul Mihail de la Panormitis este un important loc de pelerinaj. Construită la începutul secolului XVIII pe locul unei mănăstiri mai vechi, are un iconostas superb, frumoase fresce bizantine şi două muzee cu o bibliotecă foarte interesantă.
Anual, din iunie până în septembrie, este organizat celebrul festival Symi – dansuri, teatru şi concerte în aer liber susţinute de mari muzicieni din Grecia.
POPULAŢIE
2 590 (2011).
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-Octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu barca sau hidroavionul din Rodos sau Pireu.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Închiriază o barcă şi explorează frumosul litoral, ca să găseşti o plajă retrasă pentru un picnic.
- Drumeţii – insula te invită la plimbări pe jos – împrejurimile ei sunt pline de capele izolate, iar priveliştile sunt splendide.
- Mănăstirea Megalos Sotiris – pitorească, de unde ai privelişti spectaculoase.
- De aici poţi ajunge pe un traseu marcat la o veche podgorie şi la ruinele unei prese de struguri.
- Muzeul de Arheologie şi Folclor din Chorio – deschis numai dimineaţa. Multe exponate şi artefacte interesante.
- Casa Chatziagapitos, în Chorio -o vilă restaurată din secolul XVIII, deschisă spre vizitare.
TREBUIE SĂ ŞTII
Deşi insula era faimoasă pentru pescuitul de bureţi, cei care se vând acum aici sunt din import.
Booking.com