Insula Terschelling

Insula olandeză Terschelling se întinde şerpuit de-a lungul coastelor olandeze pe 29 km, formând o barieră între Marea Nordului şi Marea Wadden.

Este cea mai accesibilă dintre Insulele Frisice de Vest şi are kilometri de litoral virgin şi un peisaj splendid, remarcabil de divers pentru dimensiunea ei – are numai 4 km în partea cea mai lată.

Coasta de nord este plajă cu nisip alb, lată de până la 1 km, având în spate dune bătute de vânt şi o zonă de pădure de pin. La sud este o mlaştină sărată – o păşune bogată, unde pasc vite şi creşte merişor. Tot capătul estic este rezervaţie naturală pentru păsări migratoare. Din orice punct al insulei poţi vedea peisaje superbe – spre sud vezi peticele pestriţe ale mlaştinilor şi ale apelor puţin adânci, care reflectă lumina, spre nord vezi apele nesfârşite ale Mării Nordului, până departe, la orizont.

plaja-terschelling

Una din superbele plaje din Terschelling

Principalul oraş, West-Terschelling, este un port fermecător pe coasta de sud, cu o istorie navală bogată. Insularii sunt renumiţi pentru priceperea la navigaţie, pentru rezistenţa şi creativitatea lor; sute de ani au făcut avere din vânarea balenelor şi au jucat un rol important în secolul XVII, când războaiele naval-comerciale dintre Olanda şi Anglia erau în plină desfăşurare.

Abia în secolul XIX, odată cu modificarea rutelor comerciale, ei s-au orientat spre agricultură şi, ceva mai recent, spre turism.

Aici există trasee de plimbare pe jos, cu bicicleta sau cu caii, plaje superbe pentru iahting pe nisip şi surfmg, nenumărate oportunităţi pentru navigaţie sau plimbări cu barca. Terschelling niciodată nu pare aglomerată. Aici chiar ai sentimentul că eşti una cu natura -libertate şi spaţiu sub cerul nesfârşit şi schimbător.

POPULAŢIE

4 702 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Harlingen (Olanda) până la West-Terschelling.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Festivalul Oerol – zece zile în luna iunie, când debarcă deodată pe insulă în jur de 50 000 de oameni pentru acest eveniment cultural incredibil. Toată insula devine o scenă în aer liber pentru teatru, muzică, artă şi dans. Satele, dunele, pădurile, hambarele şi băile publice devin scene şi galerii improvizate.
  • Casele Commodore, din secolele XVI şi XVII, construite pentru comandanţii flotelor de baleniere, în apropiere de farul Brandaris – staţie de pompieri din secolul XVI, înalt de 54 m (West Terschelling).
  • Istoricul sat Midsland.
  • Rezervaţia Naturală De Boschplaat -în perioada de împerechere, de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii august, accesul este restricţionat.

TREBUIE SĂ ŞTII

Sunt autobuze şi taxiuri, dar cel mai bine e să vizitezi insula cu bicicleta.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.