thasos-insula

Insula Thasos

Thasos e aproape de Kavala, pe coasta de nord-est a Greciei continentale. Este o insulă mică, aproape rotundă, înconjurată de plaje cu nisip fin şi un drum de coastă foarte practic. Interiorul în ciuda dezastrului produs de incendiile forestiere din anii 1980 şi 1990, este împădurit, udat de mai multe izvoare, acoperit de podgorii şi livezi şi punctat cu sate frumoase.

Este o destinaţie foarte populară – nu numai pentru amatori de pachete turistice, dar şi pentru excursionişti din Grecia continentală şi din sud-estul Europei. Încă din vremurile vechi se extrage de aici o marmură de un alb pur, care şi acum aduce profituri frumoase pe insulă, la fel ca măslinele, mierea, fructele şi oleaginoasele produse aici.

Atraşi de rezerva de aur, parianii s-au stabilit aici în secolul VII î.Hr. şi au dezvoltat un puternic oraş-stat. După ei, o succesiune de puteri străine s-au instalat şi au taxat bogata insulă.

thassos-amfiteatru

Vedere de sus, din amfiteatru, spre port

Capitala şi portul principal, Limenas, este relativ modernă, dar are un port atractiv şi multe situri arheologice accesibile, inclusiv o agora antică, un teatru şi masivele ziduri ale oraşului din secolul V.

La sud de Limenas, prima plajă publică este spectaculoasă – lungă, cu nisip fin, are în spate nişte munţi impresionanţi. Muntele Ipsarion, de 1 204 m, poate fi urcat pe un traseu amenajat. Circuitul continuă cu mici staţiuni în care sunt plaje excelente, deşi unele de pe coasta de vest sunt destul de expuse vântului.

Satele de munte, cu case cu ziduri groase şi acoperiş de ardezie, grădiniţe frumoase şi piaţete umbrite, merită o excursie. Poţi ajunge la fiecare dintr-un drum care trece printr-o vale, dar localităţile nu sunt legate între ele prin drumuri. Aşază-te la o masă umbrită dintr-o tavernă şi încearcă să intri în spiritul local cu un tsipouro – dar pune pe altcineva la volan când te vei întoarce pe drumurile şerpuitoare!

POPULAŢIE

13 770 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter până la Kavala şi de acolo cu hidroavionul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Antica Acropole din Limenas. Deasupra teatrului, chiar lângă ziduri, sunt fundaţiile acropolei şi zidurile unei fortificaţii ulterioare. Priveliştea de sus, cu oraşul şi marea, este extraordinară.
  • Alyki – un mic sat în sudul insulei. Câteva case albe, tradiţionale, bărci pescăreşti, o mică plajă de pietriş şi o creastă acoperită de pini şi de rămăşiţe arheologice (care au împiedicat dezvoltarea satului).
  • Tavernele şi plaja sunt aglomerate -o partidă de înot în apele de lângă fundaţiile de marmură este superbă. Theologus – singurul sat din interiorul insulei care are transport de autobuz (a fost capitala insulei pe vremea otomanilor). O plimbare prin acest sat mare de munte este plăcută şi revigorantă.

TREBUIE SĂ ŞTII

O poveste spune că un guvernator antic din Limenas îşi ţinea amanta la Alyki. Toţi turiştii sunt de acord că atmosfera de aici e liniştită şi veselă – poate locul este bântuit de nişte spirite fericite.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.