tinos-insula

Insula Tinos

Tinos este o insulă mare şi frumoasă din nord-estul Cicladelor. Este muntoasă, cu dealuri terasate, sate pure, retrase, şi o linie de coastă presărată cu plaje bune, în mare parte neamenajate. Peisajul specific este plin de hulubării albe, ornate, şi de clopotniţe înalte.

Veneţienii au controlat insula timp de 500 de ani şi au reuşit să reziste aici în faţa turcilor mai mult timp decât oriunde în Marea Egee. În timpul acesta, bisericile catolice şi ortodoxe se întreceau în construirea de clopotniţe. Multe din numeroasele sate de pe insulă sunt şi acum catolice.

Deşi Tinos primeşte puţini vizitatori străini, mii de greci vin aici în pelerinaj, mai ales pe 25 martie şi pe 15 august. Din secolul XIX, când o călugăriţă a avut o viziune ce a condus-o spre o icoană miraculoasă a Mariei, Tinos a devenit un fel de Lourdes al Greciei.

Oraşul Tinos, modern şi funcţional, dar relaxat, este plin de magazine unde se vând obiecte religioase; icoana, aflată în biserica Panagia Evangelistria, aproape nu se mai vede sub bijuterii de aur, argint şi pietre preţioase. Pe strada pe care se face procesiunea este întins un covor gros, pentru pelerinii care se apropie de biserică în genunchi.

biserica-panagia-evangelistria

Biserica Panagia Evangelistria

La Kionia, o staţiune litorală de lângă oraş, la Sanctuarul lui Poseidon şi Amphitrite sunt şi rămăşiţele străvechilor locuri de cazare pentru pelerini – Poseidon a scăpat insula de invazia şerpilor.

Pe o creastă stâncoasă din interiorul insulei se află ruinele capitalei veneţiene, Exobourgo. La picioarele dealului sunt înghesuite sate micuţe, încântătoare, fiecare diferit, fiecare meritând să fie vizitat. Tinos are o lungă tradiţie meşteşugărească.

POPULAŢIE

8 636 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Din Mai până la începutul lui Iulie sau în Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent (Rafina sau Salonic); cu feribotul interinsule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Hulubăriile – construcţii solide, decorate cu modele simbolice în ardezie, reprezentative pentru arhitectura locală.
  • Pyrgos – sat de sculptori în marmură, cu un muzeu şi o şcoală de sculptură.
  • În satul Volax, vechii catolici împleteau frumoase coşuri.
  • Kolymbithra, un golf dublu pe coasta de nord – partea mai sălbatică este vizitată primăvara de flamingi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Porumbeii au fost aduşi pe insulă de veneţieni, pentru carne, pentru fulgii folosiţi la perne şi pentru excrementele bune ca îngrăşăminte.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.