Insula Tjorn

Chiar la nord de Gotteborg, pe coasta de vest, a şasea insulă ca mărime din Suedia acoperă o suprafaţă de 167 km2 şi este poarta de intrare spre frumosul arhipelag Bohuslăn. Linia de coastă este deosebit de complexă şi variată – ţărmuri stâncoase, întinderi lungi de nisip, golfuleţe şerpuitoare şi golfuri protejate, care au devenit loc de ancorare pentru iahturi şi ambarcaţiuni mici.

Insula are o frumuseţe aspră şi îţi dă o senzaţie de libertate. În punctul cel mai înalt, la 116 m deasupra nivelului mării, te simţi pe acoperişul lumii – când stai pe stâncile înalte de granit şi te uiţi la şesurile lipsite de copaci, la zidurile străvechi de piatră care se văd printre flori, priveliştea cerului şi a mării îţi taie respiraţia.

Pe Tjorn există mărturii ale existenţei umane încă din Epoca Pietrei; o să vezi desene rupestre din Epoca Bronzului şi tumuli din Epoca Fierului. Sute de ani, insularii s-au ocupat cu pescuitul şi construcţia de bărci.

skarhamn-sat

Satul Skarhamn al insulei Tjorn

Există sate şi cătune micuţe, cu case roşii şi albe, pe toată întinderea coastei, unde oamenii practică şi acum meşteşuguri tradiţionale. În ultimii ani insula a devenit cunoscută şi ca o colonie artistică; aici se află Muzeul Nordic al Acuarelei, deschis în 2000 – centru de artă contemporană, cercetare şi deprindere a tehnicilor picturii în acuarelă.

Este singurul centru de acest gen din Europa, aşezat într-un loc care îţi stârneşte inspiraţia – Skarhamn, cel mai mare şi mai vechi sat de pe insulă. Dar peste tot sunt galerii particulare şi expoziţii de artă.

Deşi printre suedezi Tjorn este o destinaţie foarte populară, economia insulei nu se bazează pe turism; din fericire, a scăpat de comercialisinul agresiv pe care îl vezi adesea în staţiunile turistice.

POPULAŢIE

15 022 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui mai la începutul lui septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Gotteborg. Tjorn este la numai 50 km de oraş, iar din 1960 insula este legată de continent printr-un pod.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sundsby – un conac mare din lemn, din secolul XVIII, a cărui istorie începe în anul 1338.
  • Plaja Rorestrand – priveşte cum apune soarele peste apă.
  • Sandholmen – o insuliţă unde poţi face o partidă de înot în largul apelor, pornind cu barca din satul Skârhamn.
  • Tjorne Huvud – poţi vedea marea până la orizont.
  • Mjorn – o insulă din apropiere, spre nord, cu un peisaj sălbatic şi maluri pline de scoici.
  • plimbare pe traseul Toftenas, pentru un peisaj superb.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tjorn este un loc minunat pentru plimbări cu bicicleta, cu barca sau pe jos, pentru excursii în natură, şi baza ideală de pornire pentru explorarea frumoaselor insule din arhipelagul Bohuslan.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.