insula-torcello

Insula Torcello

Aflată la nord de laguna veneţiană, Torcello este un spaţiu tulburător, tăcut şi pustiu, cu o mână de clădiri vechi şi doar câţiva locuitori care cultivă legume. Cu o mie de ani în urmă era mult mai importantă decât Veneţia şi avea o populaţie de peste zece mii de oameni.

Insula din lagună a fost locuită din secolele V-VI. În anul 452 d.Hr., hunul Attila a distrus frumosul oraş de coastă Altinum, iar oamenii au căutat refugiu în această regiune mlăştinoasă, pe care şi-au construit case aşezate pe fundaţii de lemn. Au urmat atacurile germanicilor în acest colţ izolat de Bizanţ, iar în 638, episcopul de Altinum şi-a aşezat aici scaunul.

case-torcello

Frumoasele case din Torcello

A devenit un important centru comercial şi era mai mult sau mai puţin autonomă. Însă treptat, laguna din jurul insulei s-a transformat în mlaştină; navigaţia n-a mai fost posibilă, iar malaria era un pericol serios. Cea mai mare parte a insularilor a părăsit insula şi aşa a început ascensiunea Veneţiei.

În zilele ei de glorie, Torcello avea palate, mănăstiri şi biserici, dar, odată cu declinul ei, aproape toate aceste clădiri au fost dărâmate pentru a se folosi materialul de construcţie în Veneţia. Catedrala Santa Maria Assunta, fondată în 639, s-a păstrat, totuşi -campanila ei din secolul XI se vede din partea cealaltă a lagunei.

Sunt câteva cafenele pe insulă, un muzeu şi încă o biserică, motelul Locanda Cipriani şi un restaurant în care multe figuri ilustre din artă sau de la curţile regale s-au bucurat de pacea şi priveliştile insulei. De la debarcader ajungi în centrul insulei mergând pe o alee de cărămidă şi traversând un pod vechi de piatră.

POPULAŢIE

60 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Veneţia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mozaicul Madona cu Pruncul, cu uimitorul fundal de aur – una dintre cele mai frumoase creaţii ale artei bizantine.
  • Mozaicul Judecata de Apoi, care acoperă tot peretele de vest al catedralei.
  • Santa Fosca – biserică din secolul XI în formă de cruce grecească.
  • Muzeul din Palazzo del Consiglio, din secolul XIII – artă, istorie şi arheologie.
  • Tronul lui Atilla – un scaun străvechi de piatră, în curtea bisericii Santa Fosca.

TREBUIE SĂ ŞTII

Locanda Cipriani are câteva lucrări de Chagall şi Max Ernst realizate de artişti în timpul şederii pe insulă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.