tory-island

Insula Tory

Insula Tory are doar 5 km lungime şi 1 km lăţime, dar, cu patru oraşe şi numeroase situri istorice, rămâne o comunitate puternică. Aspră, lipsită de copaci, pietroasă şi bătută de vânturi, insula are o frumuseţe aparte. Mistică şi îndepărtată, această insulă de granit se ridică din mare în nord-vestul coastelor din Donegal.

În trecut, economia insulei se baza pe pescuit şi agricultură; acum se bazează pe sprijinul guvernului. Puţini turişti vizitează insula, iar cei mai mulţi viii să vadă grupul de artişti care s-au stabilit aici.

În 1956, pictorul Derek Hill a fost primul venit. Un localnic care i-a văzut tablourile a spus că el crede că ar putea picta mai bine. Aşa s-a născut şcoala de pictură de pe insulă, iar azi Tory are propria galerie artistică şi pictorii săi sunt recunoscuţi internaţional.

fort-balor-troy

Preistoricul fort Balor’s priveşte peste insula Troy.

Patsy Dan Rodgers, unul dintre ei, a fost desemnat „rege“ al insulei şi reprezentant al acesteia. Este membru de onoare al Universităţii New York, unde s-a organizat o expoziţie cu tablouri care înfăţişează un stil de viaţă în curs de dispariţie, iar creaţiile expuse au fost foarte lăudate.

Insularii sunt tradiţionalişti, vorbitori de gaelică, şi duc un trai simplu. Insula Tory este un loc extraordinar pe care să-l vizitezi şi să admiri diverse lucruri, cum ar fi Tau Cross, o cruce construită în secolul XII – în Irlanda se mai găseşte doar una -, sau Dun Bhaloir, fortul Balor’s, situat pe o peninsulă cu faleze înalte pe trei laturi, unde poţi ajunge traversând un istm îngust.

Sau ai putea doar să priveşti păsările de mare, să te minunezi de schimbarea luminii pe faleze şi pe ape sau să socializezi cu localnicii.

POPULAŢIE

170 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Cea mai bună vreme este în perioada Iunie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Din iunie până în septembrie există curse de fenbot din patru porturi din Donegal, atunci când vremea permite.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cloigtheach, tuRnul cu clopot construit in secolele Vl-Vll, ultima rămăşiţă din mănăstirea care până în secolul XVI domina insula.
  • Leac an Leannan, Piatra Dorinţelor. O stâncă plată, pe care turiştii sunt sfătuiţi să nu se urce – dar unde poţi să-ţi pui o dorinţă, dacă reuşeşti să arunci pe ea trei pietre.
  • Farul Tory, construit în 1828 de George Halpin senior, celebru arhitect irlandez de faruri.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anii 1970, situaţia populaţiei era atât de proastă încât se punea problema mutării pe continent, Dar cu ajutorul unui preot din Dublin, care a militat cu încăpăţânare în favoarea insularilor, planul a fost abandonat şi guvernul le-a acordat ajutoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.